Γεφύρι της Κότσανης (Παλιό Ακροβούνι)

Το χωριό της Κότσανης  βρίσκονταν  στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Παγγαίου.  Το αρχικά  μουσουλμανικό χωριό με  την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, μετονομάσθηκε σε Ακροβούνι και κατοικήθηκε από πρόσφυγες  που το εγκατέλειψαν την δεκατετία του 1950 λόγω έντονων κατολισθήσεων. Σήμερα τα μοναδικά κτίσματα που διατηρούνται  ανάμεσα στους ερειπωμένους τοίχους των παλιών σπιτιών είναι η εκκλησία του χωριού (πρώην τζαμί) και το παλιό πέτρινο γεφύρι στην είσοδο του χωριού.

Είναι μονότοξο με το διάζωμα της καμάρας του να σχηματίζεται από δύο σειρές  λίθων με ενδιάμεση μία   λεπτότερη διακοσμητική. Γεφυρώνει το κεντρικό ρέμα που διέσχιζε το χωριό. Το αρχικό του ύψος θα πρέπει να ήταν μεγαλύτερο  αλλά το μπάζωμα του δρόμου που πέρασε ακριβώς μπροστά από την κατάντη πλευρά του και τα φερτά υλικά που συσσωρεύτηκαν στην ανάντη πλευρά, το  κάνουν να φαίνεται σήμερα πολύ μικρότερο.

Ο ευκολότερος τρόπος για να το προσεγγίσουμε είναι από την θέση "Δύο βρύσες", ανάμεσα στο Νέο Ακροβούνι και τα Κηπιά,  να ακολουθήσουμε τον βατό χωματόδρομο προς  το Παλιό Ακροβούνι όπου το συναντάμε μετά από 1,5 χιλιόμετρο στα δεξιά του δρόμου κάτω από τα πλατάνια του ρέματος.    

 

 

Χάρτης:

Συντεταγμένες: 40.898835° Ν / 24.212696° Ε

Εκτύπωση

 

 

Φωτογραφίες: