Κάτω γεφύρι της πλατείας (Δωμάτια)

Είναι το εντυπωσιακότερο  και γνωστότερο πέτρινο γεφύρι στον οικισμό των Δωματίων  που όμως είναι  μια σύγχρονη κατασκευή. Το 2009, κατά την διάρκεια έργων συντήρησης που πραγματοποιούνταν  στο παλιό γεφύρι και στην προσπάθεια να αφαιρεθεί  το τσιμέντο του οδοστρώματος, κατέρρευσε η καμάρα του που ήδη παρουσίαζε προβλήματα στατικότητας. Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του Γ.Τσότσου(1), από το 1995 η αψίδα του τόξου του παρουσίαζε εγκάρσιες διαμπερείς ρωγμές.

Στην θέση του πεσμένου γεφυριού κατασκευάστηκε το σημερινό που δυστυχώς όμως δεν έχει τα χαρακτηριστικά του παλιού αλλά είναι ουσιαστικά αντιγραφή του γεφυριού που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο ψηλά. Το παλιό ήταν έντονα οξυκόρυφο και η καμάρα του αποτελούνταν από δύο σειρές λίθων με την εξωτερική που προεξείχε, να σβήνει στην κορυφή του τόξου. Αντίθετα το καινούργιο γεφύρι είναι ημικυκλικό με το τόξο του να φέρει μία σειρά λίθων με έναν λεπτό διακοσμητικό γείσο. Στον τοίχο του γεφυριού διασώζεται πέτρα με αραβική γραφή που ίσως να ανέφερε, σε έτος εγίρας, την χρονολογία κατασκευής του, γεγονός που σε συνδυασμό και με την οξυκόρυφη καμάρα του μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως κατασκευάστηκε την οθωμανική περίοδο από τούρκους μαστόρους.

Το συναντάμε 70 μέτρα δεξιά από την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης στην είσοδο του χωριού,κάτω από την πλατεία του. 

 


  1. Γ. Τσότσος "Μακεδονικά γεφύρια" 1997 (σελίδα 134) 

 

 

Χάρτης:

Συντεταγμένες: 40.864659° Ν / 24.144731° Ε

Εκτύπωση

 

 

Φωτογραφίες: