Γεφύρι Τουτούνη (Δωμάτια)

Το όνομά του προέρχεται από τον ιδιοκτήτη γειτονικής κατοικίας  και γεφυρώνει το Σαμακοβικό ρέμα που διασχίζει την ανατολική πλευρά του χωριού.  Το γεφύρι παλιά βρισκόταν στο κέντρο της βόρειας συνοικίας του χωριού και εξυπηρετούσε τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων.  Σήμερα τοποθετείται στο βόρειο άκρο των Δωματίων αλλά αν κανείς περπατήσει το παλιό καλντερίμι πάνω από το γεφύρι, στα δεξιά του ρέματος, θα συναντήσει ανάμεσα στα δένδρα του δάσους, ερείπια παλιών αρχοντικών σπιτιών,   μάρτυρες μια άλλης ακμάζουσας εποχής.

Η καμάρα του φέρει δύο σειρές λίθων με την δεύτερη να προεξέχει. Στο δυτικό πτερυγότοιχο υπάρχει πλαίσιο για αναμνηστική πλάκα η οποία όμως έχει αφαιρεθεί. Συντηρήθηκε το 2009 και τότε προστέθηκαν τα πέτρινα στηθαία του που αντικατέστησαν τα ακαλαίσθητα σιδερένια κάγκελα. Παρέμεινε όμως ως παραφωνία ο μεταλλικός σωλήνας  της ανάντη πλευράς. Έχει κηρυχτεί, μαζί με τα υπόλοιπα 5 γεφύρια του χωριού, ως διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ. 792/Β/17-12-1990).  

Την ημέρα των Θεοφανείων στο γεφύρι γίνεται η τελετή του αγιασμού των υδάτων και ρίχνεται ο Σταυρός στα παγωμένα νερά του ρέματος.

Για να το συναντήσουμε ακολουθούμε για 500 μέτρα τον στρωμένο με κυβόλιθους δρόμο που ξεκινάει πάνω δεξιά από την πλατεία του χωριού, παράλληλα με το ρέμα.

 

Χάρτης:

Συντεταγμένες: 40.869041° Ν / 24.143707° Ε

Εκτύπωση

 

 

Φωτογραφίες: