Γεφύρι στου Καμπούρη (Δωμάτια)

Το όνομα του γεφυριού προέρχεται από τον ιδιοκτήτη γειτονικού σπιτιού και βρίσκεται ψηλά στο βόρειο άκρο των Δωματίων.  Γεφυρώνει το δυτικό ρέμα που διασχίζει το χωριό.  Είναι θεμελιωμένο πάνω στα ψηλά  βράχια ενός στενού περάσματος, ενώ η ομαλή πρόσβαση σε αυτό επιτυγχάνεται με τους ψηλούς πτερυγότοιχους δεξιά και αριστερά της καμάρας  που του προσδίδουν μεγαλύτερο ύψος και μέγεθος.

Η καμάρα αποτελείται από μία σειρά λίθων που περικλείεται από μια δεύτερη λεπτότερη.  Στα αριστερά της κατάντη πλευράς υπάρχει τετράγωνη υποδοχή στην οποία προφανώς υπήρχε εντοιχισμένη πλάκα που όμως έχει αφαιρεθεί.  Ο σοβάς με τον οποίο ήταν καλυμμένο το εσωράχιο, με την πάροδο του χρόνου έχει πέσει στο μεγαλύτερο μέρος του αποκαλύπτοντας μεγάλα κενά ανάμεσα στις πέτρες της καμάρας. Για στηθαίο διαθέτει μεταλλικά κάγκελα και το οδόστρωμα του είναι ασφαλτοστρωμένο, αφού μέχρι και σήμερα εξυπηρετεί τις μετακινήσεις πεζών και οχημάτων προς το βόρειο άκρο της συνοικίας Κυράνι.  Έχει κηρυχτεί ως διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ. 792/Β/17-12-1990).

Το συναντάμε αν από την εκκλησία κατηφορίσουμε προς το δυτικό ρέμα του χωριού και ακολουθήσουμε στην συνέχεια τον ανηφορικό δρόμο, 300 μέτρα πιο πάνω.   

 

Χάρτης:

Συντεταγμένες: 40.867528° Ν / 24.141120° Ε

Εκτύπωση

 

 

Φωτογραφίες: