Γεφύρι στου Καϊνακίδη (Δωμάτια)

Είναι το τρίτο γεφύρι του δυτικού ρέματος των Δωματίων και το μοναδικό που βρίσκεται στη νότια πλευρά της παλιάς Εθνικής οδού Καβάλας - Θεσσαλονίκης. Εντάσσεται στον παλιό οδικό άξονα που ένωνε την Αμφίπολη με το Πράβι (Ελευθερούπολη). Ο δρόμος αυτός, υφίσταται από τα αρχαία χρόνια, τουλάχιστον από την Ρωμαϊκή εποχή, και ήταν ο εναλλακτικός δρόμος της Εγνατίας οδού η οποία περνούσε από την βόρεια πλευρά του Παγγαίου. Γι αυτό,  η προφορική παράδοση του χωριού αναφέρει πως ο Απόστολος Παύλος πέρασε από το γεφύρι κινούμενος από τους Φιλίππους προς την Αμφίπολη.  Στον ίδιο οδικό άξονα εντάσσονται και τα γεφύρια του Χρυσόκαστρου, της Μεσιάς και της Μαχμούτας στην Μεσορόπη.

Το όνομά του προέρχεται από τον ιδιοκτήτη γειτονικού σπιτιού. Η καμάρα του φέρει δύο σειρές λίθων, στις οποίες διακρίνονται ίχνη λευκού σοβά που φέρει επιχρωματισμένα σχέδια.

Το γεφύρι παρουσιάζει πολλά προβλήματα και πρέπει να συντηρηθεί άμεσα. Η ανατολική πλευρά του έχει καλυφθεί σε μεγάλο μέρος από την ρήψη μπαζών και σκουπιδιών, η καμάρα της δυτικής πλευράς έχει αποκολληθεί από το κυρίως σώμα του ενώ κάποιες  πέτρες  από το κάτω μέρος της αψίδας του έχουν φύγει.

Το συναντάμε 60 μέτρα κάτω από τον κεντρικό δρόμο προς Ελευθερούπολη στην δυτική είσοδο των Δωματίων.

 

Χάρτης:

Συντεταγμένες: 40.863210° Ν / 24.140823° Ε

Εκτύπωση

 

 

Φωτογραφίες: