Γεφύρι (κάτω) στα Λακκοβίκια

Είναι το μεγαλύτερο από τα δύο γεφύρια  του παλιού οικισμού που απέχουν μεταξύ τους 1500 περίπου μέτρα και γεφυρώνουν το ίδιο ρέμα. Από την τεχνοτροπία τους μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κατασκευάστηκαν από τους ίδιους μαστόρους την ίδια περίπου περίοδο, πιθανόν στις αρχές του 19ου αιώνα. 
Το γεφύρι είχε μεγάλη σημασία  αφού διευκόλυνε την μετακίνηση των κατοίκων προς τα εύφορα κτήματά τους στην πλευρά της θάλασσας και το χωριό του Οφρυνίου (που παλιά ονομαζόταν Κάτω Λακκοβίκια) αλλά και προς το λιμάνι του Τσάγεζι στις εκβολές του Στρυμόνα, κάτι που ενίσχυε σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη  του χωριού.

Η καμάρα του αποτελείται από μία σειρά λίθων που στεφανώνεται στο πάνω μέρος του από μια δεύτερη μικρότερη.  Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του γεφυριού είναι η ύπαρξη στην κατάντη πλευρά μιας κρύπτης η οποία, σύμφωνα τον Αθ. Τιλκίδη ανακαλύφθηκε τυχαία από τη διάβρωση και πτώση του τοίχου 1.  Ο καθηγητής Θωμάς Σπανός αναφέρει ότι στα πλευρικά του γεφυριού διασώζονταν παλιά, απεικόνιση της Παναγίας με το Θείο Βρέφος, που Χρυσοθήρες το εξέλαβαν ως σημάδι κρύπτης θησαυρού και κατέστρεψαν μαζί με το σημείο και την ιστορική ιχνογραφία 2.

Εντυπωσιακό είναι και το φαρδύ καλντερίμι μετά την γέφυρα προς τα Λακκοβίκια μήκους 150 περίπου μέτρων που στηρίζεται πάνω στην απότομη πλαγιά με ένα μακρύ πέτρινο τοιχίο.  

Η προσέγγιση του γεφυριού δεν είναι εύκολη και γίνεται μόνο με πεζοπορία αφού δεν υπάρχει κοντά του κάποιος χωματόδρομος.  Θα πρέπει στην είσοδο του χωριού, ερχόμενοι από την Παλαιοκώμη να κινηθούμε νότια προς την ρεματιά που ανοίγεται και να ακολουθήσουμε το παλιό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο γεφύρι ύστερα από 30 περίπου λεπτά και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το χωριό.

Εναλλακτικά μπορούμε από το Οφρύνιο να ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο που φτάνει μέχρι την κορυφή του λόφου πάνω από το χωριό και στην συνέχεια να ακολουθήσουμε το παλιό μονοπάτι που οδηγεί στο γεφύρι μέσα στην χαράδρα του ρέματος.


  1. Αθανάσιος Τιλκίδης  "Τα πέτρινα γεφύρια των Σερρών" 1996 (Σελ. 125)
  2. Γιώργος Μυτιληνός  "Τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια του νομού Καβάλας"  2007 (Σελ. 81)

 

Χάρτης:

Συντεταγμένες: 40.819522° Ν / 23.930133° Ε

Εκτύπωση

 

 

Φωτογραφίες:

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Γεφύρι (πάνω) στα Λακκοβίκια »