Ανάβαση στο Σμόλικα

smolikas04Εντελώς διαφορετικός ήταν ο Σμόλικας αυτήν τη φορά, μιας και στην προηγούμενη απόπειρα ανάβασής του, πριν από δυο χρόνια, είχε επιδείξει το πιο άγριό του πρόσωπο. Αντίθετα, το τριήμερο, 12-14 Ιουνίου, αποδείχτηκε ιδιαίτερα φιλικός για τους 10 ορειβάτες του ΕΟΣ Καβάλας, που επιχείρησαν εκ νέου την ανάβαση.

Το βράδυ της 12-6 οι ορειβάτες ξεκίνησαν την πορεία από το χωριό της Αγίας Παρασκευής, (960μ), και μετά από μια περίπου ώρα έφτασαν και κατασκήνωσαν σε υψόμετρο 1250μ, όπου είχαν και την πρώτη τους διανυκτέρευση. Την επομένη το πρωί, ανάβαση 4 περίπου ωρών έφερε τους ορειβάτες μέχρι την Δρακόλιμνη του Σμόλικα, στα 2200 μ, όπου έστησαν εκ νέου τα αντίσκηνα για την δεύτερη διανυκτέρευση. Από την Δρακόλιμνη, και χωρίς το βάρος πλέον των σακιδίων, μία ώρα ανάβασης ήταν αρκετή για να φτάσουν στην κορυφή του μεγαλοπρεπούς αυτού βουνού και ν’ απολαύσουν τη μοναδική θέα των κορυφογραμμών της Τύμφης. Για την Κυριακή απέμεινε η τρίωρη κατάβαση και η επιστροφή στην Καβάλα.

Η ανάβαση του τριημέρου έγινε υπό άριστες καιρικές συνθήκες, με το μεγαλύτερο μέρος της να διεξάγεται ανάμεσα στη δροσιά των δασών του βουνού, ενώ η αφθονία των νερών του προσέφερε ιδανικές συνθήκες για κατασκήνωση.

 

smolikas05

 

smolikas01

 

smolikas03