Διάσχιση Βαρνούντα

varnountas01Σε μια από τις πολυπληθέστερες σε συμμετοχές εξορμήσεις εξελίχθηκε η εξόρμηση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου στις Πρέσπες και η ανάβαση στον Βαρνούντα, το Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου αφού σε αυτή συμμετείχαν 36 άτομα.

Ανάλογα με τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά τους, τα μέλη του Ε.Ο.Σ. μοιράστηκαν σε δυο ομάδες και ακολούθησαν διαφορετικό πρόγραμμα. Η πρώτη ομάδα ξεκίνησε μία πορεία διάσχισης της οροσειράς του Βαρνούντα, με αφετηρία τον Άγιο Γερμανό, στα 1050 μ., ανέβηκε μέχρι την κορυφή Μπέλα Βόδα, στα 2155 μ. πάνω από τις λίμνες των Πρεσπών, για να καταλήξει στο χιονοδρομικό της Βίγλας στα 1550 μ. Η ομάδα αυτή, που ήταν η μεγαλύτερη, διένυσε συνολικά μια απόσταση 18 χιλιομέτρων. Η διαδρομή που ακολούθησε αποτελεί τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε6, και διήρκησε περί της 7,5 ώρες, που θα μπορούσαν να είναι και λιγότερες, εάν η ομορφιά του τοπίου δεν προέτρεπε σε συνεχείς στάσεις για φωτογράφηση.
Η δεύτερη ομάδα ξεκίνησε από το χωριό Δροσοπηγή της Φλώρινας και ακολουθώντας το διεθνές μονοπάτι Ε6 κατέληξε μετά από 5 ώρες στο Νυμφαίο, σε μια πορεία 15 χιλιομέτρων μέσα από πυκνά δάση οξιάς.

Ο καιρός, με αρκετό κρύο, αλλά άριστες συνθήκες ορατότητας, ήταν ιδανικός και βοήθησε τους ορειβάτες να απολαύσουν τις μοναδικές εικόνες μιας μεταβατικής εποχής, με τα χρώματα του φθινοπώρου στα χαμηλά, να παραχωρούν τη θέση τους στο λευκό του πρώτου φετινού χιονιού στα ψηλότερα.

varnountas03

 

varnountas04

 

varnountas05