Ο ΕΟΣ Καβάλας κατά του εργοστασίου λιθάνθρακα

LITHΣύσσωμη υπήρξε η παρουσία του Ε.Ο.Σ. στην μεγάλη κινητοποίηση της Τετάρτης 27-2-2008, κατά του εργοστασίου του λιθάνθρακα στην Καβάλα.

LITHΣύσσωμη υπήρξε η παρουσία του Ε.Ο.Σ. στην μεγάλη κινητοποίηση της Τετάρτης 27-02-2008, κατά του εργοστασίου του λιθάνθρακα στην Καβάλα, καθώς οι φυσικές και αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες, λόγω αντικειμένου, δραστηριοποιούνται τα μέλη του, τους καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητους σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Ο ΕΟΣ Καβάλας συνυπογράφει μαζί με τους υπόλοιπους φορείς και συλλόγους της πόλης το παρακάτω ψήφισμα:

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα, ημέρα Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008, στις 12.00 το μεσημέρι, εμείς οι πολίτες του Νομού Καβάλας και όλοι οι φορείς, συγκεντρωθήκαμε στην κεντρική πλατεία της πόλης και πραγματοποιήσαμε Συλλαλητήριο, για να εκφράσουμε την καθολική μας αντίθεση στη προωθούμενη από την ΔΕΗ και την γερμανική εταιρία RWE, εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιθάνθρακα στην Καβάλα. Αφού ακούσαμε τους ομιλητές και τις εισηγήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής, ομόφωνα εγκρίνουμε το ακόλουθο ψήφισμα :

« Απευθυνόμενοι προς :

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια

Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτριο Σιούφα

Τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γεώργιο Παπανδρέου

Τους Αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, κα Αλέκα Παπαρήγα, κ. Αλέκο Αλαβάνο και κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη

Τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γεώργιο Σουφλιά

Τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια

Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Γεώργιο Βουλγαράκη

Τους Έλληνες Ευρωβουλευτές

Τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής

Τον Έλληνα Επίτροπο για το Περιβάλλον κ. Σταύρο Δήμα

Τον Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Δημήτριο Σταμάτη

Τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η. Α.Ε. κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ότι :

Αυτό το παλλαϊκό συλλαλητήριο εκφράζει την κατηγορηματική και καθολική αντίθεσή μας, στην σχεδιαζόμενη κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιθάνθρακα στην περιοχή μας, αλλά ταυτόχρονα και την δίκαιη οργή και αγανάκτηση όλων των συγκεντρωθέντων, διότι συστηματικά αγνοείται, η επανειλημμένα εκφρασθείσα αντίθεσή μας, στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής.

Ο ισχυρισμός μας αυτός εξηγείται από το γεγονός ότι εδώ και χρόνια παραμένουν αδικαιολόγητα σε εκκρεμότητα σημαντικά χωροταξικά ζητήματα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος για την εγκατάσταση και άλλων ρυπογόνων μονάδων όπως δεξαμενές καυσίμων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πλήρης δυσαρμονία και αναντιστοιχία μεταξύ αυτών που το πρόσφατο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για την περιοχή μας ορίζει και των θέσεων που όλοι οι φορείς του Νομού, Υπερνομαρχία, Νομαρχία, Δήμοι, Επιμελητήρια, Επιστημονικοί, Επαγγελματικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι, υπεύθυνα έχουν εκφράσει.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ

Σύμφωνα με την επιστημονική άποψη, το οικολογικό αποτύπωμα μιας τέτοιας «επένδυσης» με πρώτη ύλη εισαγόμενο λιθάνθρακα, είναι δυσανάλογο των ωφελειών της.

Η κατάσταση γίνεται εφιαλτική για όλους εμάς και κυρίως για τα παιδιά μας, εάν ληφθεί υπ' όψιν ότι η περιοχή είναι ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη, με βάση δε έγκυρα στατιστικά στοιχεία, οι θάνατοι από καρκίνο, εγκεφαλοπάθειες και καρδιακά νοσήματα έχουν επικίνδυνα αυξηθεί.

Το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ακυρώνεται αυτόματα, από την κατάργηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας, στον τουρισμό στην Καβάλα, την Κεραμωτή και τη Θάσο, τις «ναυαρχίδες» του τουρισμού όλης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς και σε άλλες δραστηριότητες της περιοχής (αγροτική παραγωγή, βιοκαλλιέργειες, ιχθυοκαλλιέργειες, παράκτια αλιεία κ.α.).

Είναι βέβαιο ότι τέτοιες εξαιρετικά ρυπογόνες μονάδες υποθηκεύουν και ναρκοθετούν το μέλλον μιας ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή μας, ενώ ταυτόχρονα εκθέτουν τη χώρα μας απέναντι στις διεθνείς δεσμεύσεις της για συγκράτηση των ρύπων και των αερίων του θερμοκηπίου.

Η λύση του ενεργειακού προβλήματος της χώρας πρέπει να αναζητηθεί στον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής, στον αποτελεσματικό έλεγχο της περιβαλλοντικής επίδοσής των, σε πολιτικές δραστικής μείωσης της κατανάλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τον επισημότερο τρόπο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα στην πατρίδα μας και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, για να αποτρέψουμε την προωθούμενη εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιθάνθρακα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Η φωνή μας να ακουστεί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να μην προωθηθεί κανένας «αναπτυξιακός» σχεδιασμός, χωρίς τη βούληση της τοπικής κοινωνίας. Δεν θα δεχτούμε καμία ρυπογόνο εγκατάσταση στην περιοχή μας διότι αυτή θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για να μετατραπεί η Καβάλα σε βιομηχανική χωματερή της Ευρώπης.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΔΕΗ να αποσύρουν άμεσα και οριστικά τον επικίνδυνο για τη χώρα μας σχεδιασμό που ισοδυναμεί με περιβαλλοντικό έγκλημα, απειλώντας την υγεία και υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Την Κυβέρνηση να σταματήσει την επερχόμενη τεράστια και ανεξέλεγκτη οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή του Νομού μας και της ευρύτερης περιοχής και να υιοθετήσει επί τέλους τα μοντέλα ανάπτυξης που πρότειναν όλοι οι υπεύθυνοι φορείς.

Να ενισχυθεί και να υλοποιηθεί ο χαρακτήρας της ευρύτερη περιοχή ως σημαντικός εθνικός πόλος ανάπτυξης και ο ρόλος της Καβάλας ως διαπεριφερειακό-διασυνοριακό κέντρο μεταφορών, εμπορίου τουρισμού και ήπιων μορφών βιοτεχνικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.

Θεμέλιο για την έδραση των πυλώνων της ανάπτυξής μας να αποτελέσει επί τέλους η υλοποίηση των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων τόσων και τόσων ετών, όπως η ολοκλήρωση του νέου λιμανιού, η σιδηροδρομική του σύνδεση με το ευρωπαϊκό δίκτυο, η ολοκλήρωση της Εγνατίας με τους κάθετους άξονες των νέων πυλών εισόδου στη χώρα μας, η ένταξη της περιοχής μας σε προγράμματα ανάπτυξης υποδομών στον αγροτικό και τουριστικό τομέα, η επιδότηση 12% του κόστους μισθοδοσίας, η προστασία, ανάδειξη, διαχείριση και αξιοποίηση του σπάνιου φυσικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού της πλούτου με ιδιαίτερη έμφαση, στις προστατευόμενες περιοχές, στο Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ, στο Παγγαίο Όρος και όσα άλλα περιλαμβάνονται στις προτάσεις των φορέων.

Δεν θα επιτρέψουμε, η ιστορική και πανέμορφη Καβάλα να μετατραπεί σε βιομηχανική χωματερή της Ευρώπης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Καταγγελία καταστροφής μονοπατιών στο Πήλιο »