Ανάβαση στον Άγιο Παύλο Φαλακρού από Γρανίτη


agiospaulos 12
Μια ακόμη ημερήσια εκδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Κυριακή 9 Ιουνίου. Στόχος της πρόσφατης εξόρμησης ήταν ο ορεινός όγκος του Αγίου Παύλου, στα δυτικά του όρους Φαλακρού. Με συντονιστές την Βάσω Μπανάσα και τον Γιώργο Θεοδοσιάδη 15 μέλη του Ε.Ο.Σ. Καβάλας ξεκίνησαν για το χωριό Γρανίτης, που βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα, επί της στενωπού που ενώνει την πεδιάδα της Δράμας με το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου.
Λίγο έξω από το χωριό, μπροστά από τις παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης, μια μικρή πινακίδα μας δείχνει την πορεία που θα ακολουθήσουμε. Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 830 μέτρων και περπατούμε αρχικά σε χωματόδρομο επί 15 λεπτά για να κατευθυνθούμε στη συνέχεια σε μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς. Ακολουθώντας τα ξεθωριασμένα σημάδια σε δέντρα και βράχους συνεχίζουμε το φιδωτό μονοπάτι, μέσα σε μια οργιώδη βλάστηση. Στο διάβα μας βρίσκουμε και κορμούς φρεσκοκομμένων δένδρων που καλύπτουν ένα τμήμα του μονοπατιού δυσκολεύοντας ελάχιστα την ανάβαση μας.
Μετά από μία ώρα πεζοπορίας στο καλογραμμένο μονοπάτι, φθάνουμε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στα 1030 μέτρα. Κατευθυνόμαστε στη συνέχεια τραβερσαριστά, στη δασωμένη πλαγιά του βουνού, για να οδηγηθούμε στα πρώτα ξέφωτα. Η κορφή του αγίου Παύλου διακρίνεται πλέον μπροστά μας.
Συνεχίζουμε ανηφορικά διασχίζοντας τα ξέφωτα και τα πολύχρωμα λιβάδια για να καταλήξουμε στο διάσελο, απ' όπου η θέα είναι μαγευτική. Βρισκόμαστε στα 1380 μέτρα και μπορούμε πλέον να διακρίνουμε στα νότια τον κάμπο της Δράμας. Ο καιρός, κλειστός από παντού, με τα νέφη να καλύπτουν εκτεταμένες περιοχές και συχνά ν' ακουμπούν τις κορυφές των βουνών. Σαν µια απλωμένη κουβέρτα στον ουρανό, απορροφούν τελείως την ηλιακή ακτινοβολία που μάταια προσπαθεί να αγγίξει το έδαφος. Μέχρι εδώ χρειάστηκαν περίπου 3 ώρες, συμπεριλαμβάνοντας και τις απαραίτητες στάσεις για ανάπαυση και λίγο δροσερό νερό.
Η ανάβαση προς την κορυφή απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και πείσμα. Οι ορειβάτες εδώ θα χωριστούν σε δύο ομάδες, μια με αρχηγό τον Γιώργο θα συνεχίσει στην τελική ράχη προς την κορυφή, ενώ μια δεύτερη με αρχηγό την Βάσω θα ξεκινήσει την κάθοδο που δεν είναι λιγότερο κοπιαστική, αφού θα πρέπει ν' ανηφορίσουν, (αντί να κατηφορίσουν όπως συνηθίζεται), από το διάσελο, ακολουθώντας τη νοτιοδυτική πορεία της κορυφογραμμής.
Για την κορυφή του Αγίου Παύλου θα χρειαστεί μια ώρα κάθετης ανάβασης, αν και υπάρχει μονοπάτι που κάνει λιγότερο επίπονη την προσπάθεια. Σε κάποια σημεία συναντούμε βάραθρα που καταλήγουν στο κενό και κόβουν την ανάσα. Πλησιάζοντας προς την κορυφή διακρίνεται το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, που έχτισε εκεί ο στρατός, το 1952. Η γλυκιά μας ταλαιπωρία αποζημιώθηκε από το καταπληκτικό οπτικό πεδίο της περιοχής. Η θέα τριγύρω, άπλετη. Ευδιάκριτα το Φαλακρό, το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου, ο Όρβηλος, η κοιλάδα του Αγγίτη, το Μενοίκιο, το Παγγαίο, ο κάμπος της Δράμας, ακόμη και το μακρινό Πιρίν.Μετά από μια μικρή ανάπαυλα και την απαραίτητη φωτογραφική αποτύπωση της εμπειρίας μας, ξεκινούμε την κάθοδο. Ένα φευγαλέο κενό στη νέφωση αποκαλύπτει για λίγο τις απέναντι κορυφές, πριν τις σκεπάσει πάλι. Φτάνοντας στο διάσελο συνεχίζουμε ακολουθώντας την πορεία που μια ώρα νωρίτερα είχαν διασχίσει οι σύντροφοι μας. Μετά τη δεύτερη κορυφή περνούμε από πανέμορφες ράχες κι ανθισμένα λιβάδια, που αυτήν την εποχή σχηματίζουν πολύχρωμες χρωματικές επιφάνειες με έντονες αντιθέσεις. Διακρίνουμε από ψηλά τα μέλη της δεύτερης ομάδας που προπορεύονται και που σύντομα θα ανταμώσουμε. Ακολουθούν άλλες agiospaulos 21δυο χαμηλές κορυφές ασήμαντης δυσκολίας, για να συνεχίσουμε με νότια κατεύθυνση τρία περίπου χιλιόμετρα ακόμη.Οι βροντές κατά την πορεία της κατάβασής μας προμήνυαν τις κακοπροαίρετες διαθέσεις του καιρού. Η διαδρομή συνεχίστηκε σε δάσος, για να καταλήξει λίγο αργότερα στο δασικό μονοπάτι "Παναγίας". Οι πυκνές φυλλωσιές των δέντρων μας προστάτευσαν από τις πρώτες ψιχάλες. Υπολειπόταν μόλις ένα χιλιόμετρο για να φτάσουμε στο χωριό, όταν η βροχή άρχισε να δυναμώνει. Με γοργό πλέον βάδην αναζητούμε προστασία στη σκέπη του εξωκλησιού της "Κοιμήσεως της Θεοτόκου". Ένα τέταρτο αναμονής ώσπου να ξεσπάσει η δυνατή μπόρα και συνεχίζουμε το σύντομο δρόμο προς το χωριό. Μετά από οκτάωρη συνολικά πορεία, κατευθυνόμαστε στη βρύση του χωριού για να γευτούμε το δροσερό νερό της πηγής και να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.