Βάσω Μπανάσα

Βάσω Μπανάσα

Το οξύμωρο είναι ότι η «Ζεστή κοιλάδα», την ημέρα που την προσεγγίσαμε, σκοτείνιασε. Χαλάζι και κεραυνοί μας καθήλωσαν στην όχθη του φουσκωμένου από τη λάσπη Αρκουδορέματος. Αφετηρία μας το χωριό Βωβούσα, μήνας Ιούνιος. Ξεκινήσαμε το μονοπάτι προς Αρκουδόρεμα από την σιδερένια γέφυρα του Αώου. Περάσαμε τα Σμιξώματα, τη συμβολή δηλαδή του Αώου με το Αρκουδόρεμα, και τις σάρες της διαδρομής, ώσπου να διασχίσουμε τρεις φορές το ποτάμι.

Τζουμέρκα ή τα Αθαμανικά όρη. Απότομα και δυσκολοπερπάτητα βουνά! Εμείς διαλέξαμε την κορυφή Καταφίδι (Πυραμίδα όπως την λένε οι ντόπιοι), με υψόμετρο 2.393 μέτρα. Προγραμματίσαμε την ανάβαση για τα τέλη Ιουνίου. Είχαμε στη διάθεσή μας ένα ολόκληρο τριήμερο για να το αξιοποιήσουμε με δραστηριότητες σ’ όλη τη γύρω περιοχή.

Όρος Λάκμος, βουνό Περιστέρι για τους ντόπιους. Ξεχωρίζει για το απέραντο πράσινο των λιβαδιών του και φιλοξενεί τις πηγές του Αχελώου. Εκεί βρίσκεται επίσης η θρυλική Βερλίγκα, που μαιανδρί- ζει κάτω από την ψηλότερη κορυφή του, την Τσουκαρέλλα (2.295μ.). Στη σκιά της είναι χτισμένο το δυτικότερο χωριό του νομού Τρικάλων: το Χαλίκι Ασπροποτάμου. Σκαρφαλωμένο στα 1.150μ., το Χαλίκι, κρατά περήφανα τη βλάχικη παράδοσή του.