Chris Bonington "Mountaineer"

Thirty years of climbing on the word’s great peaks» Sierra club books, 1996

Στην σελίδα 149, βλέπουμε μια χιονοστιβάδα να περνά ορμητικά δίπλα από την κατασκήνωση 1. Τόπος το Κ2, και η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον ίδιο τον Bonington. Δίπλα του διακρίνεται ένα ακόμα μέλος της τετραμελούς αποστολής, να κοιτάζει με δέος το φαινόμενο. Ο ένας από τους υπόλοιπους δύο βρισκόταν μέσα στο θανάσιμο αγκάλιασμα της χιονοστιβάδας, την οποία ο Bonington εκείνη τη στιγμή φωτογράφιζε.

Το MOYNTAINEER είναι γεμάτο από τέτοιες συναρπαστικές στιγμές. Πρόκειται για ένα πολυτελές βιβλίο, διαστάσεων 31 Χ 24, και εικονογραφημένο από την πρώτη μέχρι την τελευταία από τις 200 ιλλουστρασιόν σελίδες του. Με τις καταπληκτικότερες (πάνω από 400 και όλες έγχρωμες) φωτογραφίες των βουνών, που συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό μιας περιόδου 30 χρόνων, (1951-1981), του διάσημου ορειβάτη.

chris bonnington mountaineer.jpg

Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε στην Μ. Βρετανία το 1989, και δεν είναι το πρώτο του Bonington, καθώς έχουν προηγηθεί άλλα εννέα. Η πλούσια ύλη του είναι κατανεμημένη σε 10 κεφάλαια, που αφορούν τις διάφορες ορειβατικές του αποστολές, με 

Όσο για τα βουνά: Από τις Άλπεις και το Άιγκερ, το Κ2 και το Έβερεστ, μέχρι τις κορυφές της Κίνας και της Ανταρκτικής. Φακός και αφήγηση ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε μέρη τα οποία για τους περισσότερους αποτελούν μακρινούς προορισμούς ονείρων και περιπέτειας. Ο απολογισμός του Bonington θα μπορούσε να είναι πλούσιος για περισσότερες από τη ζωή ενός και μόνου ανθρώπου.περιγραφές και φωτογραφίες, τις οποίες ο γραπτός λόγος πλαισιώνει εν είδει εκτεταμένης λεζάντας. Μ’ αυτόν τον τρόπο το βιβλίο καταφέρνει να συνδυάσει την οπτική πανδαισία, με πλήθος χρήσιμου πληροφοριακού υλικού, για τη ζωή και τη δράση του μεγάλου αυτού ορειβάτη. Και όχι μόνο, μιας και κοντά του θα συναντήσουμε και πολλές θρυλικές μορφές της ορειβασίας, στην πιο ηρωική της, ίσως, εποχή.

Μια βασική παρατήρηση όμως σκιάζει την εξωτική ατμόσφαιρα και προσγειώνει, παρ’ όλο το ηρωικό στοιχείο, στην ανησυχητική πραγματικότητα των υψηλών κορφών. Από το πρώτο κεφάλαιο ο αναγνώστης εξοικειώνεται με τα πρόσωπα των ηρώων και σκοινοσυντρόφων του Bonington, τα οποία από αποστολή σε αποστολή πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Από τη μέση και μετά ξεκινά μια αντίστροφη διαδικασία. Τα πρόσωπα εξαφανίζονται ένα-ένα, καθώς η τραγωδία πάντα ελλοχεύει, και μέχρι το τέλος του βιβλίου διαπιστώνεις πως ο μόνος σχεδόν από τους φιλόδοξους και δυναμικούς αυτούς ανθρώπους που έχει απομείνει εν ζωή, είναι ο ίδιος ο συγγραφέας. Κι αν υπάρχει κάποια απορία για το τι παροτρύνει αυτούς τους ορειβάτες να συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις πιθανότητές τους, ο ίδιος ο Bonington δίνει την απάντηση. Σαν άλλος Οδυσσέας αναζητά κι αυτός τον προορισμό του, και παρ’ όλη τη θλίψη για το χαμό των συντρόφων του, πουθενά δεν εκδηλώνει δισταγμό ή αμφιβολία για την αναγκαιότητα της δραστηριότητας στην οποία έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή.

Chris Bonington Mountaineer Everest2.jpg«Από το ξεκίνημα του σπορ της ορειβασίας τον προηγούμενο αιώνα, χιλιάδες βιβλία έχουν γραφτεί, από εκείνους που επιζητούσαν να περιγράψουν την μεγάλη περιπέτεια και το επιβλητικό περιβάλλον όπου αυτή διαδραματιζόταν. Δεν υπάρχει πιο καλό δείγμα αυτής της παράδοσης από τον Bonington », αναφέρεται στον πρόλογο του 10ου αυτού βιβλίου του. Δεν γνωρίζουμε τα υπόλοιπα εννέα, έτσι ώστε να προβούμε σε συγκρίσεις, συστήνουμε ωστόσο ανεπιφύλακτα το παρόν στους φίλους ορειβάτες.

Βασίλης Κυριλλίδης 1999

Δημοσιεύτηκε σε πρώτη μορφή στο περιοδικό «ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ»