Αναβάσεις κορυφής

Ίσως είναι μια μοναδική ομάδα που συνδυάζει την λογοτεχνία και την ορειβασία, το κοίταγμα στην φύση με τα γράμματα και τις τέχνες, την φυσιολατρία και την ορειβασία με τον πνευματικό μόχθο. Κι από το πάντρεμα αυτό παράγεται ένα αξιόλογο έργο που τους καθιστά πρωτοποριακούς όχι μόνο για την Καβάλα, αλλά για όλη την Ελλάδα. Μιλώ για την ομάδα το «Μέλι των γκρεμών» που κάνει αισθητή την παρουσία της στην Καβάλα μέσω του εντύπου τύπου και των βιβλίων που επιμελείται.
Την ομάδα αυτή την απαρτίζουν σήμερα ο Βασίλης Κυριλλίδης που είναι ο εμπνευστής της, ο Θανάσης Δασκαλούδης και η Ελένη Γαραντούδη, ενώ την πλαισιώνουν μια ομάδα από πολύ καλούς φωτογράφους. Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν παλαιότερα με κείμενα τους τόσο ο Θόδωρος Λυμπεράκης, όσο και ο Γιώργος Κολώνης.
Ήδη η ομάδα έχει στο ενεργητικό της έξι βιβλία με την βοήθεια κυρίως του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας και άλλων χορηγών και σωματείων. Πρόθεση της είναι να αναδείξει τον φυσικό τρόπο ζωής και την επαφή με την φύση μέσα από ένα λόγο που δεν είναι απλώς περιγραφικός και περιηγητικός, αλλά ακουμπά στην λογοτεχνία και κάνει τη αφήγηση έργο τέχνης.
Οπουδήποτε αλλού να δρούσε θα είχε αγκαλιαστεί και θα την είχαν ενισχύσει για να παράγει μεγαλύτερο έργο και να ξεφύγει από τα φτωχά και πενιχρά μέσα που της προσφέρει η σωματειακή δράση. Όμως ζώντας στην Καβάλα δεν πολεμάς μόνο με την αδιαφορία των τοπικών αρχόντων, αλλά και με την αφάνεια του κέντρου, που δεν κοιτάζει πέρα από τα μύτη του.
Κι όμως επειδή έχουν πολλά να πουν και να καταθέσουν συνεχίζουν το έργο τους και δεν μεμψιμοιρούν, όπως θα ήταν φυσικό να πράξουν.
Ξεφυλλίζω το τελευταίο τους απόκτημα που είναι το λεύκωμα Φωτοστάσεις που στάζει ομορφιά, ευγένεια και ήθος. Μέτρο για τους ίδιους είναι η φύση και συνομιλία μαζί της, ενώ ο άνθρωπος περιορίζεται στην φυσική του κλίμακα, σαν μια απλή φιγούρα στο μεγαλειώδες σύνολο.
Τι μάθημα σπουδαίο για τον πολιτισμό του εγωισμού και της εικόνας που φτηνά στήνει τα πρόσωπα στις οθόνες μας και επί πλέον τα δίνει διαστάσεις σούπερ ήρωα με τα κοντινά πλάνα, μέσα στο αφύσικο μακιγιάζ τους και τα βαμμένα, κυρίως ξανθά, μαλλιά.
Ίσως χρειαζόμαστε όλοι μας μια ανάβαση για να αισθανθούμε ξανά την απλότητα και το κάλλος της φύσης και της ζωής.


Κοσμάς Χαρπαντίδης
(αναδημοσίευση από την εφημερίδα Πρωινή της Καβάλας)