Περιβαλλοντική εκστρατεία για καθαρό Έβερεστ

Oμάδα 20 ορειβατών της Sherpa σχεδιάζει να περισυλλέξει τις σορούς των ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους σε “ζώνη θανάτου” του όρους Έβερεστ, μία ύπουλη έκταση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους από το 1953. Η ομάδα θα απομακρύνει επίσης τόνους σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί στο βουνό στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος του Νεπάλ για τον καθαρισμό του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.
Οι άνθρωποι της Sherpa αναμένεται να ξεκινήσουν την αποστολή τους την Πρωτομαγιά και να κατασκηνώσουν στο South Col, σε υψόμετρο 8 χλμ. Πάνω από την περιοχή αυτή βρίσκεται η "ζώνη θανάτου", που είναι το πιο δύσκολο πέρασμα για τους ορειβάτες, λόγω χαμηλού επιπέδου οξυγόνου και ανώμαλου εδάφους.

Η ομάδα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τουλάχιστον πέντε πτώματα μέσα από ένα στενό μονοπάτι μεταξύ του South Col και της κορυφής, τα οποία δεν έχουν αναγνωριστεί. Στο παρελθόν έχουν μετακινηθεί πτώματα αλλά από χαμηλότερα υψόμετρα, καθώς οι επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στην «ζώνη θανάτου» καθιστούν την αποστολή σχεδόν αδύνατη. Η Sherpa σκοπεύει επίσης να αφαιρέσει περίπου 3 τόνους σκουπιδιών από τη ζώνη.

"Θα κουβαλήσουμε άδειες τσάντες και θα τις γεμίσουμε με άδειες μπουκάλες οξυγόνου, περιτυλίγματα φαγητών, παλιές σκηνές και σκοινιά", δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδα, Namgyal.

Τα σκουπίδια στο βουνό αποτελούσαν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα μέχρι που η κυβέρνηση του Νεπάλ επέβαλε πριν 15 χρόνια, αυστηρούς κανόνες, απαιτώντας από τους επισκέπτες να επιστρέφουν όλα τα αντικείμενα που κουβαλούν μαζί τους.

 

 

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία (http://www.enet.gr)