Εκδόσεις

Εκδόσεις

Η εκδοτική ομάδα "Το Μέλι των Γκρεμών"

Το ‘‘Μέλι των Γκρεμών’’ είναι η ποιητική ονομασία της εκδοτικής ομάδας του Ε. Ο. Σ. Καβάλας, η οποία έχει αναλάβει μια προσπάθεια γνωριμίας του ευρύτερου κοινού με το βουνό και τον κόσμο του. Με τα έντυπα και τα βιβλία που έχει επιμεληθεί στοχεύει στην προβολή της ορειβασίας, όχι μόνο ως αθλήματος, αλλά και ως τρόπου ζωής. Κατά την αντίληψή μας η ορειβασία μπορεί να διαμορφώσει και να προτείνει μια πιο ‘οικολογική’ νοοτροπία, μια ζωή πιο κοντά στη φύση, καθώς υπαγορεύει μια διαφορετική στάση και αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων. Το βουνό για μας αποτελεί ένα χώρο μοναδικό, μια συγκέντρωση των δυνάμεων και του μεγαλείου της φύσης, όπου ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με την πρόκληση της ανάβασης και ως σωματικό και ως πνευματικό δρώμενο.
Ο μαγευτικός κόσμος του βουνού έχει αποτελέσει από την αρχαιότητα πηγή έμπνευσης για πλήθος ποιητών, συγγραφέων, ζωγράφων, μουσικών κ. α. καλλιτεχνών, που υπήρξαν δημιουργοί πλήθους έργων τα οποία φανερώνουν τη στενή σχέση ανθρώπου και ορεινής φύσης. Τη σχέση αυτή θέλουμε να εξερευνήσουμε και να αναδείξουμε μέσα από την εκδοτική μας προσπάθεια.
Από τις αρχές του 96' μέχρι σήμερα, η ομάδα του ‘‘Μελιού’’ επιμελήθηκε όσα τεύχη έχουν κυκλοφορήσει ως ένθετα στην τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα ‘‘Χρονόμετρο’’, καθώς και τα βιβλία που παρουσιάζονται παρακάτω. Τα ένθετα και οι εκδόσεις του ‘‘Μελιού’’ θα συνεχίσουν να φιλοξενούν αφιερώματα σε ελληνικά και ξένα βουνά, και να προβάλλουν την φιλοσοφία της ορειβασίας, και την έκφρασή της μέσα από όλες τις μορφές τέχνης.
Η ονομασία “Το Μέλι των Γκρεμών” μας παραχωρήθηκε ευγενικά από τον ποιητή Θοδωρή Γκόνη, η ομώνυμη ποιητική συλλογή του οποίου έχει μελοποιηθεί από τον Νίκο Ξυδάκη.