Γεφύρι στο Μύλο (Μικροχώρι Πλατανότοπου)

Βρίσκεται  βόρεια  από τα ερείπια του Μικροχωρίου (πρώην Αχατλάρ) και γεφυρώνει το Πλατανόρεμα. Το όνομά του προέρχεται από τον παλιό νερόμυλο που βρίσκονταν λίγο πιο ψηλά. Πρόκειται για υδρογέφυρα που χτίστηκε κατά την οθωμανική περίοδο, για την μεταφορά νερού προς το Ισιρλί, τον σημερινό Πλατανότοπο. Η προφορική παράδοση των κατοίκων του χωριού αναφέρει πως το έχτισε  Τούρκος προύχοντας του Αχατλάρ ως δώρο γάμου προς την κόρη του που παντρεύτηκε στο γειτονικό Ισιρλί.(1)  Η περιοχή ήταν γνωστή από την αρχαιότητα για τα πολλά νερά της. Από εδώ υδρεύονταν η  Αμφίπολη μέσω ενός λαξευτού υδαταγωγού,  τμήματα του οποίου εντοπίζουμε στην δυτική πλευρά του ρέματος  ενώ οι κάτοικοι αναφέρουν την ύπαρξη κεραμικών αγωγών νερού μέχρι και την θέση "Κουλές" νοτιότερα του σημερινού Πλατανότοπου.

Το γεφύρι είναι θεμελιωμένο πάνω στα στέρεα βράχια του ρέματος και  έχει μήκος 36 μέτρα ενώ το πλάτος του στο πάνω μέρος είναι  μόλις  80 εκατοστά. Διαθέτει δύο καμάρες, μία κύρια και μία βοηθητική, με άνοιγμα τόξου 6,2 και 2,2 μέτρα αντίστοιχα. Η κύρια καμάρα του φέρει μία σειρά από λίθους ενώ η μικρότερη, πιο καλαίσθητη και προσεγμένη, φέρει  και μία δεύτερη λεπτότερη σειρά λίθων που προεξέχει. Το κατάστρωμά του είναι καλυμμένο με τσιμέντο για την προστασία του αγωγού ενώ διακρίνονται και κάποιες πρόχειρες εργασίες συντήρησης στην καμάρα και στους τοίχους του.  Παραμένει λειτουργικό μέχρι και σήμερα βοηθώντας την μεταφορά του νερού στα κτήματα του Πλατανότοπου.

Για να το εντοπίσουμε ακολουθούμε από τον Πλατανότοπο τον δρόμο προς τα ερείπια του Μικροχωρίου και συνεχίζοντας τον στενό χωματόδρομο το βρίσκουμε μετά από 1 χιλιόμετρο στα δεξιά μέσα στο ρέμα.       


1. Προφορική μαρτυρία του ηλικιωμένου Βενιζέλου Παπαδόπουλου κάτοικου Πλατανότοπου.        

 

 

Χάρτης:

Συντεταγμένες: 40.861839° Ν / 24.052546° Ε

Εκτύπωση

 

 

Φωτογραφίες: