Ράχες – Αμμούδια – Μαγγανίτης

(3 ώρες)

 Από την πλατεία του Χριστού των Ραχών παίρνουμε την κυκλική πορεία του γύρου των Ραχών ακολουθώντας τις κόκκινες πατημασιές προς το χωριό Καρυδιές. Στο σημείο 9 της πορείας (ο γύρος των Ραχών έχει αριθμημένα σημεία με ανάλογες ταμπέλες στη διαδρομή) στρίβουμε δεξιά όπως δείχνει και η ταμπέλα στον πέτρινο τοίχο για να κατευθυνθούμε προς τα Αμμούδια και τον Μαγγανίτη.

Ακολουθώντας τις κόκκινες βούλες περνάμε δίπλα από αγροικίες, διασχίζουμε κάθετα τον χωματόδρομο που βρίσκουμε, ανηφορίζουμε την πλαγιά και ακολουθώντας τον πέτρινο τοίχο που συναντάμε μπαίνουμε σε δάσος. Τραβερσάρουμε την πλαγιά κάτω από τα δένδρα και φτάνουμε σε ρέμα δίπλα στα τελευταία σπίτια του συνοικισμού Καρυδιές. Το σημείο αυτό θέλει προσοχή για να μη χαθούμε αφού το νερό έχει διαβρώσει το έδαφος και το μονοπάτι δεν είναι εμφανές. Μόλις διασχίσουμε το ρέμα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε προς τα πάνω παράλληλα με αυτό και προσέχοντας πάντοτε να μη χάνουμε τα κόκκινα σημάδια του μονοπατιού. Τριακόσια μέτρα πιο πάνω διασχίζουμε για ακόμα μια φορά το ρέμα περνώντας στην απέναντι μεριά. Συνεχίζουμε νότια σε καθαρό μονοπάτι και αφού περάσουμε έναν μικρό χωματόδρομο σε δεκαπέντε λεπτά φτάνουμε στο κεντρικό χωματόδρομο για τα Αμμούδια. Τον ακολουθούμε για 2 περίπου χιλιόμετρα και στην συνέχεια στρίβουμε αριστερά όπως δείχνουν τα κόκκινα σημάδια για να κόψουμε δρόμο. Το έδαφος πια αλλάζει και γίνεται πετρώδες με τους χαρακτηριστικούς ογκόλιθους της Νότιο-Δυτικής Ικαρίας να είναι διάσπαρτοι παντού. Τραβερσάρουμε την πλαγιά με νότια κατεύθυνση και αφού περάσουμε δύο μικρά ρέματα με νερό και μια πετρόχτιστη στάνη καταλήγουμε στο οροπέδιο των Αμμουδίων με το χαρακτηριστικό σπιτάκι στο κέντρο του. Τα Αμμούδια, αποτελούν σημαντικό σταυροδρόμι της περιοχής. Από εδώ με κατεύθυνση δυτική καταλήγεις στο Πέζι ή στο Καρκινάγρι, προς τα νότια στο Μαγγανίτη, προς τα βόρια στην περιοχή των Ραχών και προς τα ανατολικά προς τον Αγ. Κήρυκο.

Εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας προς τα νότια και σε λίγο φτάνουμε στις απόκρημνες πλαγιές της νότιας πλευράς του νησιού με το άγριο τοπίο να μας προκαλεί δέος και θαυμασμό. Στο σημείο αυτό το μονοπάτι είναι αρκετά κατηφορικό και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα αν βρέχει ή έχει ομίχλη. Στην συνέχεια στρίβει ανατολικά και χάνει σιγά –σιγά ύψος ώσπου καταλήγει σε μικρή δεξαμενή απ΄ όπου μπορούμε να προμηθευτούμε νερό ενώ διακρίνουμε χαμηλά τη θάλασσα και το χωριό του Μαγγανίτη. Από τα Αμμούδια μέχρι εδώ η απόσταση είναι περίπου 30 λεπτά. Από εδώ και πέρα το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο παρά το ότι σε πολλά σημεία το πλάτος του έχει περιοριστεί από τις κουμαριές και κατηφορίζει με διαδοχικά ζικ-ζακ προς την θάλασσα. Άλλα 45 λεπτά από την δεξαμενή και φτάνουμε σε πέτρινο τοίχο που οριοθετεί την περιοχή του Μαγγανίτη. Το σημείο αυτό θέλει την μεγαλύτερη προσοχή για μην χάσουμε το μονοπάτι. Μόλις περάσουμε την πόρτα του τοίχου και μπούμε στο πευκοδάσος ακολουθούμε το μονοπάτι που για 100 μέτρα συνεχίζει προς τα κάτω και αμέσως μετά στρίβει αριστερά τραβερσάροντας την πευκόφυτη πλαγιά. Μετά την στροφή υπάρχουν στις πέτρες και τα κόκκινα σημάδια που δείχνουν τη σωστή κατεύθυνση. Περνάμε δίπλα από παλιό σπίτι παρακάμπτουμε τον ψηλό απότομο βράχο που συναντάμε στα δεξιά μας και έχοντας πια θέα προς το χωριό κατηφορίζουμε το λιθόστρωτο μονοπάτι που μας οδηγεί στα πρώτα σπίτια του χωριού. Άλλα 500 μέτρα κατηφορικού τσιμεντόδρομου και φτάνουμε στον κεντρικό δρόμο του Μαγγανίτη. Από τα Αμμούδια μέχρι τον Μαγγανίτη χρειαζόμαστε περίπου μιάμιση ώρα.

(Όσοι θέλουν να κάνουν την διαδρομή από την αντίθετη πρέπει μόλις περάσουν το σχολείο του Μαγγανίτη στον κεντρικό δρόμο να στρίψουν δεξιά πάνω στον πρώτο δρόμο μέχρι τα τελευταία σπίτια του χωριού και να μπούνε μέσα στο στενό δρομάκι που σε λίγα μέτρα μετατρέπεται σε λιθόστρωτο μονοπάτι.)

 

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κορυφογραμμής οι διάσπαρτοι ογκόλιθοι που κυριαρχούν σε όλη την νοτιοδυτική Ικαρία.

 

 

 

 

Η πέτρινη στάνη λίγο πριν φτάσουμε στα Αμμούδια.

 

 

Το οροπέδιο Αμμούδια.

 

 

Κατηφορίζοντας για Μαγγανίτη έχουμε θέα σε ολόκληρη τη κορυφογραμμή της Ικαρίας. Το μονοπάτι διακρίνεται κάτω αριστερά.

 

Ο Μαγγανίτης όπως εμφανίζεται για πρώτη φορά στη διαδρομή μας.

 

Σε πολλά σημεία της διαδρομής το μονοπάτι είναι πολύ καλά διατηρημένο.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πούντα – Χρυσόστομος