Την χαρτογράφηση του περιαστικού δάσους πρότεινε ο Ε.Ο.Σ.Καβάλας

KAVALA1.jpg (από την εφημερίδα "Πρωινή" της Καβάλας 22-5-2008). Στην διάρκεια της περσινής χρονιάς τα μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας συμμετείχαν στην διαδικασία δασοπροστασίας του περιαστικού δάσους της πόλης. Ο σύλλογος είχε δημιουργήσει μια ομάδα μελών τα οποία με τα ορειβατικά τους ποδήλατα διέτρεχαν δρόμους και μονοπάτια, ελέγχοντας και προφυλάσσοντας τις δασικές εκτάσεις της πόλης.

(από την εφημερίδα "Πρωινή" της Καβάλας 22-5-2008).

KAVALA1.jpg

 

Στην διάρκεια της περσινής χρονιάς τα μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας συμμετείχαν στην διαδικασία δασοπροστασίας του περιαστικού δάσους της πόλης. Ο σύλλογος είχε δημιουργήσει μια ομάδα μελών τα οποία με τα ορειβατικά τους ποδήλατα διέτρεχαν δρόμους και μονοπάτια, ελέγχοντας και προφυλάσσοντας τις δασικές εκτάσεις της πόλης. Εκείνη την περίοδο διατυπώθηκε και η ιδέα να εφοδιαστούν τα μέλη με συσκευές GPS που θα βοηθούσαν στην καταγραφή και αποτύπωση της περιοχής. Κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν.

Χάρτης της περιοχής δηλαδή ο οποίος να απεικόνιζε το περιαστικό δάσος της Καβάλας δεν υπήρχε, παρά μόνο κάποιοι στρατιωτικοί που είχαν τυπωθεί πολύ πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 1985. Έκτοτε βέβαια πολλά διαφοροποιήθηκαν, διανοίχτηκαν χωματόδρομοι διπλάσιοι σε μήκος, διανοίχτηκε η Εγνατία Οδός αλλάζοντας ακόμη περισσότερο την μορφολογία της περιοχής. Όλα αυτά ποτέ δεν είχαν αποτυπωθεί και κυρίως δεν είχαν αποτυπωθεί τα μονοπάτια, τα οποία ενδιέφεραν άμεσα τα μέλη τουΕΟΣ Καβάλας. Η έρευνα που δρομολογήθηκε διήρκησε τέσσερις μήνες, επεκτάθηκε επομένως και μετά την λήξη της περιόδου δασοπυροπροστασίας. Έως τον Οκτώβριο ο σύλλογος συνέχισε να χαρτογραφεί την περιοχή. Όπως ενδεικτικά ανέφερε ο Θανάσης Δασκαλούδης, καθηγητής πληροφορικής και Πρόεδρος του συλλόγου, περίπου 15 χιλιόμετρα μονοπατιών έχουν καταγραφεί. Για παράδειγμα υπάρχει ένα μονοπάτι μήκους πέντε χιλιομέτρων που οδηγεί στη Μάνα του Νερού, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στην περιοχή του περιαστικού δάσους. Επιπλέον διαπιστώθηκαν χωματόδρομοι μήκους 46 χιλιομέτρων, καθώς και τμήματα που είναι ασφαλτοστρωμένα.

Στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο δημαρχείο Καβάλας με θέματα πυρασφάλειας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος διατύπωσε την πρόταση του. Να τυπωθεί δηλαδή ο χάρτης του περιαστικού δάσους, προκειμένου να βοηθηθούν καταλλήλως όλες οι ομάδες δασοπροστασίας που κινούνται στην περιοχή, με την ύπαρξη ενός χρήσιμου εργαλείου ώστε να γνωρίζουν επακριβώς όλα τα σημεία. Έτσι οι ομάδες θα αποκτήσουν πλήρη αντίληψη των μονοπατιών, των χωματόδρομων, των διασταυρώσεων, των αποστάσεων. Επιπρόσθετα, η ύπαρξη ενός ανάλογου χάρτη θα αποτελέσει έναυσμα για τους πολίτες της Καβάλας, ώστε να επισκεφθούν το περιαστικό δάσος και να γνωρίσουν την φύση της περιοχής τους που είναι ιδιαιτέρως όμορφη. Κατ' αυτόν τον τρόπο, πεζοπόροι, αθλητές και ποδηλάτες που θα θελήσουν να κινηθούν εκεί, θα έχουν την δυνατότητα να σχεδιάσουν μια διαδρομή και στην συνέχεια να την ακολουθήσουν.

Ο κ. Δασκαλούδης εξέφρασε την ελπίδα του ότι η δημοτική αρχή θα τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε και θα βοηθήσει στην εκτύπωση του χάρτη. Εξάλλου οι χάρτες ήταν και παραμένουν ένα χρήσιμο εργαλείο ακόμη και σε αναπτυξιακό επίπεδο, κάτι που ίσως να μην το κατανοούν επαρκώς οι πάντες. Μάλιστα τα μέλη του ΕΟΣ Καβάλας ευελπιστούν ότι κάποια στιγμή θα κυκλοφορήσει κι ένας παρόμοιος χάρτης που θα αποτυπώνει το όρος Παγγαίο.