Ανάβαση του Ε.Ο.Σ. Καβάλας στον Όλυμπο

Ανάβαση του Ε.Ο.Σ. Καβάλας στον Όλυμπο
27 Απρ
2015

Το καταφύγιο της Κορομηλιάς βρίσκεται στα 1100μ, και είναι το λιγότερο γνωστό, αφ' ενός επειδή η λειτουργία του είναι σχετικά πρόσφατη, αφ' ετέρου επειδή δεν βρίσκεται στο πλέον πολυσύχναστο μονοπάτι του Ολύμπου. Είναι όμως ιδανικό για ανάβαση σε όσους επιλέγουν τη διαδρομή που ξεκινά - και μέχρι ένα σημείο εξελίσσεται παράλληλα - με το ρέμα του Ορλιά.

Η όμορφη διαδρομή, (μικρές παρακάμψεις της οποίας σε φέρνουν σε εντυπωσιακούς καταρράκτες), ξεκινά από την τοποθεσία του Αγ. Κωνσταντίνου και σε 2,5 ανηφορικές ώρες οδηγεί στο ζεστό και καθαρό αυτό καταφύγιο που προσφέρει όλες τις προϋποθέσεις για μια ευχάριστη διαμονή.
Σ' αυτό το καταφύγιο διανυκτέρευσαν τα 12 μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας, το Σάββατο 25 Απριλίου, ενώ την επομένη το πρωί συνέχισαν την ανάβαση μέχρι το επόμενο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1935μ. Η ανάβαση διήρκεσε άλλες 2,5 ώρες, και ήταν αρκετά κουραστική, αφού, πέρα από την απότομη κλίση, πολύ για την εποχή χιόνι κάλυπτε το έδαφος. Αρκετοί ορειβάτες βρήκαν στο καταφύγιο την ξεκούραση της πορείας, ενώ οι πλέον φανατικοί δεν αρκέστηκαν σ' αυτό και συνέχισαν μέχρι την κορυφή της Σκούρτας, (2.476μ).
Η επιστροφή έγινε από τον ίδιο δρόμο και κατέληξε στην αφετηρία της προηγουμένης, όπου τα κρύα και γάργαρα νερά μιας βάθρας, από τις πολλές που σχηματίζει το ρέμα του Ορλιά, προσέφεραν ανακούφιση στους ορειβάτες.

Ρέμα Ορλιάς

Όλυμπος Κορομηλιά