Πρόγραμμα για πολλούς και για λίγους

η ορειβατική δραστηριότητα
(του Βασίλη Κυριλλίδη)

2Είναι όμορφο να μπορείς, ακόμα και χωρίς να σου το έχει κανείς διδάξει, να διακρίνεις το ουσιώδες μέσα στο ανούσιο. Να βρίσκεις τη θέση σου στην κορυφογραμμή που σβήνει στον ορίζοντα, στο νερό της ορεινής λίμνης που τρεμουλιάζει από το απογευματινό αεράκι, στ’ αστέρια που σε παρατηρούν όταν τα ατενίζεις από τις νυχτερινές κορυφές, στο χρώμα ή στο άρωμα του λουλουδιού που ανακόπτει το φορτωμένο σου βηματισμό. Δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας η παρατήρηση πως αυτό που κουράζει δεν έχει να κάνει με τη δυσκολία του εκάστοτε πράγματος, αλλά με την ιδιάζουσα σχέση που διατηρείς μαζί του. Μια απλή καθημερινή και ανούσια συνήθεια μπορεί ν’ αποβεί εξαντλητικότερη από τη φορτωμένη κάλυψη μιας σεβαστής υψομετρικής διαφοράς. Δεν μπορεί  αλλιώς να εξηγηθεί πως, για παράδειγμα, αναχωρείς, ήδη κουρασμένος, από την Καβάλα, και καταλήγεις μετά από επτά ώρες οδήγημα και οκτώ ώρες περπάτημα, να στήνεις το αντίσκηνό σου στις κορυφές της Τύμφης, αναζωογονημένος και ευτυχής, κάτω από την ασέληνη φωσφορούχα βραδιά.
Η ειλικρίνεια επιβάλει να ομολογήσουμε πως, λίγο πέρα από τις διακηρύξεις μας περί γενικότερης προσφοράς, ό,τι κάνουμε - όπως ακριβώς ό,τι ο καθένας μας κάνει - πρωταρχικά στοχεύει στη δικιά μας ευχαρίστηση. Το θέμα είναι ότι η ευχαρίστηση κάποιων ανθρώπων, σε αντίθεση με κάποιων άλλων, μπορεί να μεταδοθεί και να μοιραστεί μ’ όποιον ειλικρινά το θέλει. Τα νέα μέλη του συλλόγου κατανοούν πολύ καλά το παραπάνω νόημα.3
Οι πρωτόγνωρα πολυπληθείς συμμετοχές στις ορειβατικές δραστηριότητες οφείλονται κυρίως στη νέα αντίληψη με την οποία καταρτίστηκε το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει μία ανά δεκαπέντε, αντί για μία εβδομαδιαίως, ανάβαση, επιτρέποντας έτσι την ενδιάμεση παύση και την ευκολότερη επιλογή. Παίρνει κάτι παραπάνω σε χρόνο για τις συνεννοήσεις, αλλά περιορίζει τη μοναξιά της ολιγομέλειας, χωρίς ωστόσο να εξαφανίζει τα πλεονεκτήματά της, όταν αυτή προκύπτει. Ενδιαμέσως, ομαλότερες διαδρομές και ευκολότερες εξορμήσεις, για τους ακόμα περισσότερους, αλλά μετριοπαθέστερους φίλους των φυσικών δραστηριοτήτων. Συγκερασμός ενδιαφερόντων, με όλους ικανοποιημένους, τι παραπάνω να ζητήσεις;Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 20 χρόνια Ε.Ο.Σ. Καβάλας Η ζεστή καμινάδα »