της Φωτεινής Φετά

 

Ένα ιστορικό της ορειβασίας στα «καταραμένα βουνά» του 18ου αιώνα, που σήμερα αποτελούν το συνώνυμο του παγκόσμιου Αλπινισμού.

 

της Φωτεινής Φετά

 

Με αφορμή την ανάβαση 4 μελών του Ε.Ο.Σ. Καβάλας στις κορυφές Lyskamm και Castor.

 

Δεν ξέρω τι με οδήγησε, μέχρι και σήμερα, να συμπαθώ τους μεγάλους ανθρώπους και ν' αφιερώνω χρόνο, για να μάθω πράγματα που έζησαν και μπορούν να περιγράψουν. Έγινε πιο έντονο από την στιγμή που ηλικιακά πέρασα αυτό που λέμε τα μισά, και τώρα κάνω το ίδιο και στους μικρότερους, καθώς αναζητώ από τις εμπειρίες τους στοιχεία και υλικό, για το τι βλέπουν και πως. Εξαιρώ την γενιά μου, που, λίγο η συμμετοχή στην δράση, λίγο η άμμεση η έμμεση ενημέρωση, με καλύπτει στο να μαθαίνω πράγματα.

Ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο για την επανέναρξη λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου στο Φαλακρό. Χρόνια τώρα επισκεπτόμαστε το Φαλακρό, κάθε εποχή του χρόνου. Για να περπατήσουμε στα δάση, τα φαράγγια, τις πλαγιές και τις ψηλές κορφές του. Για να χαρούμε τις φυσικές του ομορφιές και να καταλήξουμε, πολλές φορές και με φίλους από άλλες περιοχές, που θέλουν να το γνωρίσουν, στα φιλόξενα χωριά του για γεύμα ή και για διανυκτέρευση. Όταν οι συνθήκες χιονιού το επιτρέπουν, για σκι.

Ένιωσα ένα σκίρτημα στην καρδιά, όταν για πρώτη φορά αντίκρυσα το αγριόγιδο. Ηταν ένα καλοκαιριάτικο δειλινό, εκεί στον ορίζοντα, απέναντι στις απόκρημνες ορθοπλαγιές του Προφήτη Ηλία, στον Όλυμπο. Τρεις φιγούρες, στέκονταν ακίνητες, θαρρείς βγαλμένες από τον καμβά ενός αόρατου ζωγράφου. Είναι ένα θαύμα της φύσης, που φρόντισε σαν γενναιόδωρη μάνα να προστατεύσει αυτό το πλάσμα που έχει πολλούς εχθρούς, με πρώτο τον άνθρωπο.

Ένας από τους βασικούς στόχους που είχαμε θέσει στον ΕΟΣ Καβάλας τα τελευταία χρόνια ήταν να αναδείξουμε και να προβάλουμε τον ορεινό πλούτο της περιοχής μας και κυρίως του Παγγαίου όρους. Κύριος άξονας αυτής της προσπάθειας ήταν η καταγραφή, η αξιοποίηση και η προβολή των ορειβατικών μονοπατιών. Με την έκδοση βιβλίων, αλλά και μέσα από την ιστοσελίδα και το περιοδικό μας, καταφέραμε να κάνουμε γνωστά στην ορειβατική κοινότητα τα σημαντικότερα ορειβατικά μονοπάτια.

Πολλές οι ανταμοιβές της φύσης και της ιστορίας για τον πεζοπόρο αλλά και πίκρες που θα εισπράξει από την ανθρώπινη αδιαφορία και εγκληματικότητα…

Oμάδα 20 ορειβατών της Sherpa σχεδιάζει να περισυλλέξει τις σορούς των ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους σε “ζώνη θανάτου” του όρους Έβερεστ, μία ύπουλη έκταση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους από το 1953. Η ομάδα θα απομακρύνει επίσης τόνους σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί στο βουνό στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος του Νεπάλ για τον καθαρισμό του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.
Ίσως είναι μια μοναδική ομάδα που συνδυάζει την λογοτεχνία και την ορειβασία, το κοίταγμα στην φύση με τα γράμματα και τις τέχνες, την φυσιολατρία και την ορειβασία με τον πνευματικό μόχθο. Κι από το πάντρεμα αυτό παράγεται ένα αξιόλογο έργο που τους καθιστά πρωτοποριακούς όχι μόνο για την Καβάλα, αλλά για όλη την Ελλάδα. Μιλώ για την ομάδα το «Μέλι των γκρεμών» που κάνει αισθητή την παρουσία της στην Καβάλα μέσω του εντύπου τύπου και των βιβλίων που επιμελείται.

Του Βασίλη Κυριλλίδη

Το μπουμ στους ορεινούς αγώνες.

Στις 17 Ιανουαρίου του 2009, και ώρα 19.00, ξεκινούσαν οι ηλεκτρονικές εγγραφές για τον 6ο Olympus Marathon. Δικαίωμα συμμετοχής διέθεταν μόνο όσοι μέσα από ανάλογες διοργανώσεις είχαν συγκεντρώσει τους βαθμούς που έθετε ως όρο η διοργάνωση.