Παρουσίαση

 

od-k

 

Η μεγάλη διάδοση των ορεινών δραστηριοτήτων όλες τις εποχές του χρόνου, έχουν οδηγήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στα βουνά της χώρας μας. Φυσική συνέπεια, δυστυχώς, του αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων στα βουνά αποτελεί η αύξηση των ατυχημάτων.
Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες, πεζοπόροι, ορειβάτες, απλοί εκδρομείς, και περιηγητές, χάνονται στα βουνά. Άλλοτε, συμβαίνουν δυστυχήματα σε δύσβατα σημεία. Άλλοτε πάλι, καιρικά φαινόμενα προκαλούν έντονες χιονοπτώσεις και πλημμύρες, ή γεωλογικά φαινόμενα ευθύνονται για σεισμούς, που αποκόπτουν σπίτια ή και ολόκληρα χωριά από τον υπόλοιπο κόσμο.
Στις παραπάνω περιπτώσεις, και όταν ζητείται βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό, ενεργοποιούνται όπου υπάρχουν τοπικές ομάδες οι οποίες διαθέτουν τον κατάλληλο ειδικό εξοπλισμό και την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση, ώστε να βοηθήσουν με ασφάλεια στην διάσωση αυτών που κινδυνεύουν.
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας, δημιούργησε το 1993  τοπική Ομάδα Ορεινής Διάσωσης επενδύοντας στην εμπειρία και τις γνώσεις των μελών του και, κυρίως, κάνοντας πράξη τη διάθεσή τους να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Παράλληλα πραγματοποίησε την πρώτη Σχολή ορεινής διάσωσης, την ίδια χρονιά, στα πλαίσια εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων.
Η Νομαρχία Καβάλας στάθηκε αρωγός της Ομάδας, ενισχύοντας την προσπάθεια της με την προμήθεια του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού.
Το 1997 και το 1998 πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμα Σχολές διάσωσης ενώ κλήθηκε να προσφέρει τις εθελοντικές της υπηρεσίες σε αρκετά περιστατικά.
Για τη δράση της βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως η καλύτερη εθελοντική ομάδα του νομού Καβάλας για το έτος 1999, ως αναγνώριση της μεγάλης κοινωνικής της προσφοράς.
Το 2000 εντάχθηκε στο Μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με αριθμό μητρώου 35/2000, με τομείς δράσης την ορεινή έρευνα-διάσωση και πυροφύλαξη. Από τότε συμμετέχει ανελλιπώς στο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο (ΣΝΟ) του νομού Καβάλας, βελτιώνοντας και ανανεώνοντας παράλληλα τον τεχνικό της  εξοπλισμό.
Το 2002 πραγματοποιήθηκε ακόμα μία Σχολή ορεινής διάσωσης διάρκειας άνω των 500 ωρών σε συνεργασία με τη Ν.Ε.Λ.Ε. Καβάλας συμμετέχοντας σε αυτή και μέλη της ειδικής ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. της Ελληνικής Αστυνομίας, Δασοκομάντος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και ιδιώτες.

Σε άριστη συνεργασία με  το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Καβάλας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχει συγκροτήσει ομάδες επιτήρησης που κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιούν περιπολίες στο περιαστικό δάσος της Καβάλας αλλά και στον ορεινό όγκο του Παγγαίου. Σκοπός τους είναι να ειδοποιηθεί έγκαιρα η Πυροσβεστική σε περίπτωση πυρκαγιάς και να συνδράμουν στην άμεση κατάσβεση της. Παράλληλα προχώρησε στην χαρτογράφηση του περιαστικού δάσους της Καβάλας και την έκδοση αντίστοιχου χάρτη προκειμένου να βοηθήσει τις Υπηρεσίες και τις εθελοντικές ομάδες στο έργο της φύλαξης του δάσους.
Η Ομάδα Ορεινής Διάσωσης του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας, με το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει, προσφέρει εξειδικευμένη βοήθεια σε περιπτώσεις ορειβατικών ατυχημάτων και έρευνας αγνοουμένων σε ορεινά πεδία.
Τα μέλη της έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα σε σύγχρονες τεχνικές μεθόδους διάσωσης και, παράλληλα, διευρύνουν αυτές τους τις ικανότητες, τόσο μέσα από ασκήσεις όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, συμμετέχοντας σε συνέδρια.
Αξιοποιώντας τις εξειδικευμένες γνώσεις των μελών της και με την χρήση του σύγχρονου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που διαθέτει, έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει τηλεπικοινωνιακά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που συμμετέχει και να συνεργάζεται έτσι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Με τη χρήση συσκευών εντοπισμού θέσης (GPS) και προηγμένων λογισμικών, χαρτογράφει ορεινές περιοχές ώστε να είναι αποτελεσματική ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα μέρη.
Επιπλέον, τα μέλη του Συλλόγου με τις γνώσεις, τον εξοπλισμό και την εμπειρία που διαθέτουν, συνεισφέρουν στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων συνεργαζόμενοι αρμονικά με τα σωματεία της πόλης μας.


Στόχοι της Ομάδας, στα πλαίσια πάντα του εθελοντισμού, είναι:

  • Η εξέλιξη των ικανοτήτων των μελών της με συνεχή εκπαίδευση.
  • Η τήρηση οργάνωσης και ετοιμότητας δράσης.
  • Η ανανέωση και προσθήκη εξειδικευμένου υλικού στον εξοπλισμό της.
Σκοπός είναι η μέγιστη αποτελεσματικότητα κατά την πραγματοποίηση των επιχειρήσεων ορεινής έρευνας και διάσωσης, χωρίς να διακινδυνεύει την ασφάλεια των μελών της.

 

 

bebaiosi

 

timis

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Δράση της ομάδας διάσωσης »