Αιολικά πάρκα στο Φαλακρό

του Γιώργου Θεοδοσιάδη

Ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο για την επανέναρξη λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου στο Φαλακρό. Χρόνια τώρα επισκεπτόμαστε το Φαλακρό, κάθε εποχή του χρόνου. Για να περπατήσουμε στα δάση, τα φαράγγια, τις πλαγιές και τις ψηλές κορφές του. Για να χαρούμε τις φυσικές του ομορφιές και να καταλήξουμε, πολλές φορές και με φίλους από άλλες περιοχές, που θέλουν να το γνωρίσουν, στα φιλόξενα χωριά του για γεύμα ή και για διανυκτέρευση. Όταν οι συνθήκες χιονιού το επιτρέπουν, για σκι.

Διαβάζουμε την απόφαση 307/2011 της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης για την επαναλειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου και στεκόμαστε στα πλεονεκτήματα του Φαλακρού, όπου προβάλλεται "το μοναδικό φυσικό του περιβάλλον, το προστατευμένο ως περιοχή NATURA". Ούτε λέξη όμως για τις δύο άδειες παραγωγής (μήπως έρχονται και άλλες;) για αιολικά πάρκα, το ένα δίπλα ακριβώς στο χιονοδρομικό κέντρο και το άλλο να εκτείνεται σε όλες τις ψηλές κορυφές του (Χιονότρυπα, Προφ. Ηλίας, Βάρδενα κλπ), τις προστατευμένες, ως σημαίνοντες οικότοποι, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000. Δηλαδή, εργοτάξιο το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, το προστατευμένο(!) από το NATURA;

Πώς λοιπόν θα λειτουργήσει το Φαλακρό ως "τουριστικός και πολιτισμικός πόλος έλξης", όταν το άλλοτε διαφημιζόμενο ως "το βουνό-σύμβολο της Δράμας", μετατρέπεται σε εξέδρα τοποθέτησης ανεμογεννητριών, ακόμα και στην ψηλότερη κορυφή του; Και τι θετικό να περιμένουν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ορεινό και εναλλακτικό τουρισμό, από μια τέτοια εξέλιξη; Γνωρίζουν άραγε οι κάτοικοι της περιοχής τις συγκεκριμένες αποφάσεις ή αυτές λαμβάνονται ερήμην τους;

Κατανοούμε βεβαίως την ανάγκη για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και τη λήψη μέτρων που αφορούν στην κλιματική αλλαγή. Πόσο βιώσιμη θα είναι όμως η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις; Ας μη παραβλέπουμε λοιπόν τη σημασία της χωροθέτησης των διαφόρων παραγωγικών δραστηριοτήτων, ώστε να μην επωφελούνται υπέρμετρα ορισμένοι κλάδοι σε βάρος των υπολοίπων, του περιβάλλοντος και τελικά του κοινωνικού συνόλου.

Μ' αυτές τις σκέψεις καλοσωρίζουμε την προσπάθεια επαναλειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου στο Φαλακρό κι ευχόμαστε πολλές χιονοπτώσεις.


Στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (www.rae.gr/geo/) μπορεί κάποιος να δει στον γεωπληροφορικό χάρτη όλα τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που σχεδιάζονται, κατασκευάζονται ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

w1