Μονοπάτια στην περιοχή της Καβάλας

Χαράχτηκαν από βήματα ταξιδιωτών και ρόδες υποζυγίων. Διευκόλυναν την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων. Υπήρξαν μάρτυρες σημαντικών γεγονότων και πολιτισμικών αλλαγών. Σήμερα μεταφέρουν τη μνήμη, την ιστορία, τη φυσική ομορφιά. Είναι κοντά μας και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.
 

Ιστορικές πηγές:
Συλλογικό. “Η παλιά πόλη της Καβάλας. 17ος π.Χ. – 20ος αιώνας”.
Κώστας Ορφανίδης. “Ιστορικά και τοπωνυμικά της Καβάλας”.
Κώστας Τσουρής. “Νεάπολις - Χριστούπολις - Καβάλα”

Η πόλη της Καβάλας έχει την τύχη να διατηρεί στις παρυφές της ένα μεγάλο τμήμα από την αρχαία Εγνατία οδό. Πρόκειται για τον παλιό λιθόστρωτο δρόμο, ο οποίος, μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελούσε την κύρια οδική αρτηρία που έφτανε από τα δυτικά. Σαν περιπατητική διαδρομή, το κομμάτι αυτό δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες ούτε μεγάλο μήκος, γι΄ αυτό και δεν παρέχει κίνητρο σε πολλούς πεζοπόρους να το περπατούν.Η ιστορική του όμως αξία επιβάλλει την παρουσίασή του στο μικρό μας αφιέρωμα.
Τα περιαστικά δάση, πέρα από την αισθητική και την περιβαλλοντική τους ωφέλεια στις αστικές περιοχές, προσφέρουν τη δυνατότητα της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης στους κατοίκους των πόλεων που επιζητούν χώρους άθλησης και αναψυχής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε όσους δεν διαθέτουν επαρκή χρόνο και χρήματα. Στην Καβάλα, ένα ανάλογο δάσος περιβάλλει την πόλη από τη βόρεια πλευρά της. Εκτείνεται από τον Άγιο Σίλα και το Κωνστάντιο οικοτροφείο, μέχρι την περιοχή της Χωράφας και του Αγίου Αθανασίου.
Πρόκειται για το σημαντικότερο μονοπάτι της Καβάλας, όχι μόνο λόγω της αισθητικής του αξίας, αλλά κυρίως για τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που διαθέτει.
Η διαδρομή χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο μισό, με μήκος 5 χιλιόμετρα, φτάνει από την Καβάλα μέχρι την «Μάνα του Νερού» στην τοποθεσία «Τρία Καραγάτσια». Το δεύτερο μισό, με μήκος 5,5 χιλιόμετρα, φτάνει μέχρι το χωριό της Παλιάς Καβάλας.
Πολλές φορές οι φυσικές ομορφιές μιας περιοχής είναι τόσο καλά κρυμμένες που δύσκολα μπορούμε να τις ανακαλύψουμε ακόμα και αν βρίσκονται δίπλα μας. Όποτε ανηφορίσαμε με το αυτοκίνητο προς την Παλιά Καβάλα, ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι το ρέμα που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο χαμηλά από το δρόμο κρύβει εικόνες τέτοιας ομορφιάς.