Αναρρίχηση στο Φαλακρό

Αναρρίχηση στο Φαλακρό

Οι ψηλές κορυφές του Φαλακρού έχουν κυκλική διάταξη και καλύπτουν περίπου τα 3/4 ενός κύκλου διαμέτρου 2-3 χιλιομέτρων. Οι εσωτερικές στον κύκλο ορθοπλαγιές δημιουργούν ένα χωνί ανοικτό προς τα ΝΔ. Από το άνοιγμα του χωνιού και μετά οι ορθοπλαγιές σβήνουν και σχηματίζουν ένα πανέμορφο φαράγγι. Τα αναρριχητικά πεδία που βρίσκονται σ’ αυτές τις ορθοπλαγιές έχουν έντονο ανάγλυφο και διάφορες ποιότητες βράχου. Ξεκινώντας την παρουσίαση τους διαπιστώνουμε ότι:

  • Στη Καρτάλκα Ι οι ορθοπλαγιές είναι περισσότερο όρθιες και ο βράχος από μέτριας έως καλής ποιότητας. Οι διαδρομές έχουν υψομετρική διαφορά από 50 – 160 μ. Από τη βάση της ορθοπλαγιάς και μέχρι τον πυθμένα του φαραγγιού υπάρχουν απότομες δασωμένες πλαγιές με βράχια οι οποίες αποτελούν πρόσβαση για τα λοιπά αναρριχητικά πεδία.

  • Στη Καρτάλκα ΙΙ και ΙΙΙ υπάρχουν τόσο χειμερινές όσο και διαδρομές βράχου με υψομετρική διαφορά μέχρι και 400 μέτρα. Στις υπόλοιπες ορθοπλαγιές το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις χειμερινές διαδρομές υψομετρικών διαδρομών έως και 1000 μ. αλλά και στις βράχινες χαρακτηριστικές γραμμές κόψεις, τοίχους, δίεδρα).

  • Το Ψευτοδόντι που η ορθοπλαγιά του έχει δυτική κατεύθυνση, είναι η πιο εντυπωσιακή, γιατί είναι η πιο όρθια από τις μεγάλες πλαγιές και σχηματίζει χαρακτηριστικές κόψεις.


(Σημείωση: Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται προέρχονται από τον "Aναρριχητικό Oδηγό Φαλακρού" που εξέδωσε το 2001 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Προσοτσάνης και δημοσιεύονται μετά από δική τους άδεια).