Χρυσοφόρον Γης Ανάστημα

Το «Χρυσοφόρον Γης Ανάστημα» είναι το δεύτερο βιβλίο που παρουσιάζει η εκδοτική ομάδα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας, «Το Μέλι Των Γκρεμών». Πρόκειται για μια έκδοση, εμπλουτισμένη με έγχρωμες φωτογραφίες, που αφορά τους μύθους και την ιστορία του Παγγαίου όρους. Τα κείμενα του βιβλίου έγραψαν η φιλόλογος Ελένη Γαραντούδη και ο δικηγόρος Θόδωρος Λυμπεράκης.

Η δεύτερη αυτή εκδοτική προσπάθεια που αναφέρεται στο Παγγαίο και στο «χρυσάφι» των μύθων και της Ιστορίας του, δεν είναι ένα βιβλίο για ορειβάτες μόνο ούτε ένα βιβλίο για αρχαιογνωσία.. Αφορά τον κάθε Έλληνα που αναζητεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το «ένδοξο παρελθόν», για να ξέρει «που πατά και που πηγαίνει»...

Όποιος αναζητήσει κάποιο βιβλίο για την ιστορία του Παγγαίου, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν σύγχρονες εκδόσεις, που να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα ενός σημερινού αναγνώστη. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η παρούσα έκδοση με τις δυο μελέτες της: «Το χρυσοφόρο Παγγαίο και τα Μυστήρια» της Ελένης Γαραντούδη «Το όρος Παγγαίο και η συμβολή του στον ελληνικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό» του Θεόδωρου Λυμπεράκη.

Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρίας ΛΑΖΑΡΙΔΗ Ο.Β.Γ.Ε. Α.Ε., ενώ η δεύτερη έκδοση που ανανεώθηκε, με την προσθήκη περισσοτέρων φωτογραφιών και της μετάφρασης τμήματος του βιβλίου στα Αγγλικά, έγινε χάρη στην χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας.