Ιστορία του καταφυγίου

Από την ίδρυση του το 1989, στον Ε.Ο.Σ. Καβάλας υπήρχε ένα όνειρο που υπαγορευόταν από την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός δικού του καταφυγίου. Ενός πραγματικού ορειβατικού καταφυγίου, όπου ο κουρασμένος πεζοπόρος ή ορειβάτης θα εύρισκε ένα ζεστό, καθαρό και φιλόξενο περιβάλλον, που θα του προσέφερε τα αναγκαία για την ανάπαυση και διαμονή του στο τέλος μας κοπιαστικής πορείας, ή πριν το ξεκίνημα μιας άλλης.
Στο τέλος του 1996, το όνειρο αυτό γίνεται πραγματικότητα. Η 11η Μεραρχία παραχωρεί την χρήση παλιού φυλακίου, στην νότια πλευρά του Παγγαίου σε υψ. 1550μ. Επρόκειτο για ερειπωμένο κτίριο που αναστήθηκε κυριολεκτικά, με ελάχιστα χρήματα και χάρη στην εθελοντική εργασία μελών του συλλόγου, που ανασήκωσαν τα μανίκια για να αναπληρώσουν αυτά που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από το πενιχρό ταμείο τους.
Η διαμόρφωσή του καταφυγίου απαιτούσε παντός είδους εργασίες. Δάπεδα, οροφές, σκεπές, επιχρίσματα, ξυλουργικές κατασκευές, και ότι άλλο περιλαμβάνει μια οικοδομική κατασκευή πλην της τοιχοποιίας. Τοποθετείται κεραία ασύρματης επικοινωνίας, ηλιακός συλλέκτης για φόρτιση μπαταριών φωτισμού και κατασκευάζεται σύστημα αποθήκευσης και εκμετάλλευσης του βρόχινου νερού. Και ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά γίνονται σε χρόνο που σίγουρα θα εξέπληττε όποιον γνώριζε την προηγούμενη κατάσταση του κτιρίου. Στις αρχές του 1997 το καταφύγιο χωρητικότητας 20 ατόμων, είναι έτοιμο για την φιλοξενία των ορειβατών του συλλόγου.
Οι εργασίες όμως δεν σταμάτησαν με τη λειτουργία του. Το Σεπτέμβριο του 2001 τοποθετούνται καινούργιες δεξαμενές νερού και ανακαινίζεται η τουαλέτα, την επόμενη χρονιά το καταφύγιο αποκτά τζάκι, ανακαινίζεται η κουζίνα και τοποθετούνται νέα έπιπλα ενώ κτίζεται προθάλαμος και σουβαντίζεται εξωτερικά. Τέλος το 2003 διαμορφώνεται ο προαύλιος χώρος και τοποθετείται στο έδαφος νέα μεγαλύτερη δεξαμενή για να μη παγώνει τον χειμώνα. Στα άμεσα σχέδια είναι η κατασκευή υπόστεγου στην αυλή του καταφυγίου, η περίφραξη του και το βάψιμο του.


(Ο Κώστας Μπακρατσάς τοποθετώντας κεραία ασυρμάτου στο Καταφύγιο.
Μάρτιος 1997)

 

Η ιστορία του καταφυγίου μέσα από εικόνες:

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τοποθεσία Χώρος-Φιλοξενία »