Γεφύρι στο Λιβάδι (Νικήσιανη)

Το πέτρινο αυτό γεφύρι βρίσκεται στην περιοχή "Λιβάδι" στα νότια της Νικήσιανης  και εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις των κατοίκων που κουβαλούσαν ξύλα από τις κατάφυτες πλαγιές του Παγγαίου. Φημολογείται πως κατασκευάστηκε από διερχόμενους Κοζανίτες ή Ηπειρώτες μαστόρους καθώς οι ίδιοι τεχνίτες κατασκεύασαν και τα περισσότερα σπίτια του χωριού αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για την χρονολογία κατασκευής του. Οι ακανόνιστες, σχεδόν απελέκητες πέτρες της καμάρας τοποθετημένες με την μέθοδο της ξερολιθιάς μαρτυρούν την ευχέρεια και την ευκολία με την οποία οι μάστορες εκείνης της εποχής κατασκεύαζαν γεφύρια τέτοιου μεγέθους. Το 1958 οι κάτοικοι, εκμεταλλευόμενοι την ύπαρξη του, έχτισαν στο πάνω μέρος του τσιμενταύλακα ώστε να μεταφέρουν το νερό χαμηλότερα στο χωριό για το πότισμα των κήπων. Η παρέμβαση αυτή αποδείχτηκε σωτήρια για το γεφύρι αφού το τσιμέντο του αυλακιού έδεσε και σταθεροποίησε τις πέτρες της καμάρας αποτρέποντας την κατάρρευσή του. Σήμερα πνιγμένο μέσα στην βλάστηση δύσκολα εντοπίζεται.

Για να το προσεγγίσουμε, ακολουθούμε τον χωματόδρομο προς την θέση "Λιβάδι" πάνω από την Νικήσιανη. Μετά το αντλιοστάσιο στρίβουμε αριστερά μέχρι την κοίτη του ρέματος και ακολουθώντας την προς τα κάτω στα 200 μέτρα βρίσκουμε το γεφύρι. Εναλλακτικά μπορούμε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που ξεκινάει από την ταβέρνα "Καστανιές" και να φτάσουμε σε αυτό μετά από πορεία 20 λεπτών και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. 

Σημείωση: Στη Νικήσιανη υπήρχαν άλλα 4 ξύλινα γεφύρια, ένα στους Μύλους, ένα στην Αγία  Άννα και δύο στην Αγία Μαρίνα ενώ χαμηλότερα υπήρχε το κεντρικό πέτρινο γεφύρι του χωριού, η καμάρα  του οποίου πρέπει ακόμα να διασώζεται κάτω τον τσιμεντένιο οχετό του ασφαλτόδρομου. Τέλος ένα ακόμα πέτρινο γεφύρι υπήρχε στον δρόμο προς τις Σέρρες στην θέση "Πόρτες" που καταστράφηκε την δεκαετία του 50 από χρυσοθήρες.         

 

 

Χάρτης:

Συντεταγμένες: 40.926433° Ν / 24.131228° Ε

Εκτύπωση

 

 

Φωτογραφίες: