Γεφύρι της Μαχμούτας (Μεσορόπη)

Το γεφύρι πήρε το όνομά του από τον Μαχμούτ Αγά, μπέη της περιοχής, και με την πάροδο των χρόνων παραφράστηκε για να καταλήξει τελικά  να ονομάζεται το γεφύρι της Μαχμούτα. Βρίσκεται νότια της Μεσορόπης στο κάμπο της Πιέριας κοιλάδας και γεφυρώνει το ρέμα που διέρχεται από το χωριό. Εντάσσεται στον παλιό οδικό άξονα που ένωνε την Αμφίπολη με το Πράβι (Ελευθερούπολη). Ο δρόμος αυτός, υφίσταται από τα αρχαία χρόνια, τουλάχιστον από την Ρωμαϊκή εποχή, και ήταν ο εναλλακτικός δρόμος της Εγνατίας οδού η οποία περνούσε από την βόρεια πλευρά του Παγγαίου. Γι αυτό και οι ντόπιοι αποκαλούν τον δρόμο "παλιόδρομο" ενώ σε κάποια τμήματά του διατηρείται  ακόμα το παλιό καλντερίμι.  Στον ίδιο οδικό άξονα εντάσσονται και τα γεφύρια του Χρυσόκαστρου,  της Μεσιάς και το νοτιότερο γεφύρι των Δωματίων .

Το γεφύρι λιτό, χωρίς περιττά διακοσμητικά στοιχεία, χαρακτηρίζεται για την απλότητα του. Η καμάρα του διαθέτει μόνο μία σειρά από πέτρες (θολίτες) ενώ το κατάστρωμά του ανηφορίζει απότομα από τα δύο άκρα του για να σβήσει λίγο πριν την κορυφή της καμάρας του, προσδίδοντάς του  ένα έντονο τριγωνικό  αλλά και αέρινο σχήμα. Το γεφύρι βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση καθώς είχε καταστραφεί όλο το οδόστρωμά του και μεγάλο τμήμα από τους πτερυγότοιχους με την καμάρα του να στέκει μετέωρη και έτοιμη να καταρρεύσει. Ευτυχώς το 2012 συντηρήθηκε από τον Δήμο Πιερέων και αποφεύχθηκε η ολική του κατάρρευση.

Το συναντάμε αν ακολουθήσουμε τον ασφαλτόδρομο από την διασταύρωση της Μεσορόπης στην παλιά εθνική οδό, προς το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και σε απόσταση 1800 μέτρων στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

 

 

Χάρτης:

Συντεταγμένες: 40.842964° Ν / 24.088050° Ε

Εκτύπωση

 

 

Φωτογραφίες: