Η Εγνατία οδός

Η πόλη της Καβάλας έχει την τύχη να διατηρεί στις παρυφές της ένα μεγάλο τμήμα από την αρχαία Εγνατία οδό. Πρόκειται για τον παλιό λιθόστρωτο δρόμο, ο οποίος, μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελούσε την κύρια οδική αρτηρία που έφτανε από τα δυτικά. Σαν περιπατητική διαδρομή, το κομμάτι αυτό δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες ούτε μεγάλο μήκος, γι΄ αυτό και δεν παρέχει κίνητρο σε πολλούς πεζοπόρους να το περπατούν.Η ιστορική του όμως αξία επιβάλλει την παρουσίασή του στο μικρό μας αφιέρωμα.


Περιγραφή

Η Εγνατία οδός είναι σήμερα χωρισμένη σε δύο τμήματα, εξ αιτίας των αυτοκινητόδρομων που έχουν διανοιχθεί στον αυχένα του Αγίου Σίλα. Το ένα τμήμα κατηφορίζει από τον Αγ. Σίλα προς τον συνοικισμό του Σταυρού και βλέπει προς την πεδιάδα των Φιλίππων. Με μήκος μόλις 400 μέτρα, παρουσιάζει πολλά προβλήματα στην πρόσβαση και έχει εγκαταλειφθεί οριστικά.
Το δεύτερο και πιο ενδιαφέρον τμήμα της παλιάς Εγνατίας, με μήκος 1100 μέτρα, ξεκινά από τη συμβολή των οδών Εγνατίας και Μακεδονίας, κάτω από το ξενοδοχείο Εγνατία, και καταλήγει στην οδό Ιοκάστης. Μπορούμε εύκολα να περπατήσουμε το καλοδιατηρημένο πέτρινο οδόστρωμα που ανηφορίζει γλυκά δίπλα στο ρέμα. Ή ακόμα καλύτερα να το κατηφορίσουμε, έχοντας μπροστά μας την όμορφη θέα της πόλης και του κάστρου της στο βάθος, παίρνοντας ταυτόχρονα και μια ιδέα για την εικόνα που αντίκριζαν τα παλιά χρόνια οι επισκέπτες της Καβάλας.
Δυστυχώς, παρά την ιστορική και τουριστική της σπουδαιότητα, η Εγνατία οδός έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Μάρτυρες της εγκατάλειψης, τα χορταριασμένα κιόσκια, οι στερεμένες από νερό βρύσες, τα κατεστραμμένα φωτιστικά. Τέλος, δεν υπάρχει πουθενά πινακίδα που να πληροφορεί τον επισκέπτη για την ύπαρξη της οδού, ενώ απουσιάζει αδικαιολόγητα ακόμα κι από τους τουριστικούς οδηγούς της πόλης.

Ιστορικά στοιχεία
Η κύρια αρτηρία της Εγνατίας οδού, ερχόταν από τα στενά της Ρεντίνας, ακολουθώντας τον αρχαίο παραλιακό δρόμο. Περνούσε το Στρυμόνα, έφτανε στην Αμφίπολη και κατευθυνόμενη προς Φιλίππους, στρεφόταν προς ΒΑ και περνούσε βορείως του Παγγαίου και του έλους των Φιλίππων, ακολουθώντας δηλαδή τα χνάρια του αρχαίου δρόμου Αμφίπολης - Φιλίππων, που είχαν κατασκευάσει οι Μακεδόνες. Αφού διέσχιζε την κοιλάδα του Αγγίτη, περίπου στην κατεύθυνση του σημερινού δρόμου Παλαιοκώμης-Κορμίστας, έφτανε στον ποταμό Ζυγάκτη, τον περνούσε από μια τοξωτή γέφυρα (του Κούροβου), άλλαζε κατεύθυνση και, αντί να συνεχίσει προς Δράμα-Δοξάτο, όπως κάνει ο σημερινός δρόμος, στρεφόταν ανατολικά, περνούσε τα χωριά Μαυρολεύκη, Καλαμπάκι, Αγ. Αθανάσιο και, πλάι από τα έλη, έφτανε κοντά στους Φιλίππους. Εκεί, δυο περίπου χιλιόμετρα πριν από την είσοδό της στην πόλη, περνούσε κάτω από μια αψίδα θριάμβου, διέσχιζε τον ποταμό Γαγγίτη, κοντά στις σημερινές Κρηνίδες, κι έμπαινε στην πόλη από την πύλη της Αμφίπολης, διασχίζοντάς την μέσα από το φόρουμ. Η απόσταση ανάμεσα στην Αμφίπολη και στους Φίλιππους ήταν περί τα 32 με 33 μίλια. Εν συνεχεία, η Εγνατία, ακολουθώντας τα ίχνη του αρχαίου δρόμου Θασίων-Δατηνών (σημερινός δρόμος Φιλίππων-Καβάλας), ύστερα από πορεία 10-12 μιλίων ενωνόταν στην κορυφή του Συμβόλου με τον αρχαίο δρόμο της Πιερίδας, παρέκαμπτε τους γκρεμούς του βουνού κι έμπαινε στην Νεάπολη(Καβάλα). Από τη Νεάπολη ακολουθούσε το σημερινό δρόμο Καβάλας-Ξάνθης, έφτανε μετά από 9 μίλια στο Ακόντισμα, διέσχιζε την πεδιάδα της σημερινής Χρυσούπολης και, περνώντας το Νέστο, συνέχιζε για τη Θράκη.

 

 

Χάρτης

 

Φωτογραφίες

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Το περιαστικό δάσος της Καβάλας »