Φ3 - Πύργοι-Σίτνα-Χιονοδρομικό.

Η διαδρομή Φ3 είναι η πιο δύσκολη και απαιτητική του Φαλακρού λόγω της απόστασης αλλά και της υψομετρικής διαφοράς που καλύπτει. Στο μεγαλύτερο μέρος της δεν ακολουθεί κάποιο χαραγμένο μονοπάτι αλλά το πέταλο που σχηματίζουν οι ψηλές κορυφές του βουνού.
Αν κάποιος τη συνδυάσει με το Φ2 μονοπάτι της Καρτάλκας μπορεί να πραγματοποιήσει τη  διάσχιση του Φαλακρού, την πιο όμορφη, δημοφιλή αλλά και πιο επίπονη διαδρομή στο Φαλακρό.
Η διαδρομή Φ3 είναι η πιο δύσκολη και απαιτητική του Φαλακρού λόγω της απόστασης αλλά και της υψομετρικής διαφοράς που καλύπτει. Στο μεγαλύτερο μέρος της δεν ακολουθεί κάποιο χαραγμένο μονοπάτι αλλά το πέταλο που σχηματίζουν οι ψηλές κορυφές του βουνού. Αν κάποιος τη συνδυάσει με το Φ2 μονοπάτι της Καρτάλκας μπορεί να πραγματοποιήσει τη διάσχιση του Φαλακρού, την πιο όμορφη, δημοφιλή αλλά και πιο επίπονη διαδρομή στο Φαλακρό. Και αυτό γιατί θα αντικρύσει τα ομορφότερα σημεία του βουνού, θα κατακτήσει τις ψηλότερες κορυφές του, θα καλύψει μια υψομετρική διαφορά 1800 μέτρων και θα αποκτήσει μια συνολική άποψη της μορφολογίας όχι μόνο του βουνού αλλά και της γύρω περιοχής. Όταν την ολοκληρώσει θα έχει την ικανοποίηση ότι πραγματοποίησε μια πραγματικά μεγάλη και δύσκολη ορειβατική διαδρομή. Σε αντίθεση με άλλες διασχίσεις, αυτή έχει το προνόμιο να καταλήγει στο σημείο της αφετηρίας λόγω της κυκλικής της διαδρομής χωρίς να προβληματίζει για τον τρόπο επιστροφής στα οχήματα. Οι δυσκολίες που μπορεί να επισημάνει κανείς είναι η έλλειψη νερού στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής και το πρόβλημα του προσανατολισμού σε περίπτωση ομίχλης λόγω των εκτεταμένων γυμνών εκτάσεων. 


Περιγραφή διαδρομής

Από την πλατεία του χωριού των Πύργων ανηφορίζουμε τον κεντρικό δρόμο που μας βγάζει στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Στο πίσω μέρος της εκκλησίας ξεκινάει χωματόδρομος που κατηφορίζει στο ρέμα Σουσίτσα. Σε 2,5 χιλιόμετρα φτάνουμε σε πλάτωμα όπου μπορούμε να αφήσουμε τα αυτοκίνητα. Από εδώ και για αρκετή ώρα θα ακολουθήσουμε την κοίτη του ρέματος στην οποία κατεβαίνουμε πολύ εύκολα αφού στο σημείο που αφήσαμε τα αυτοκίνητα ο δρόμος εφάπτεται σχεδόν στην κοίτη. 
Η πορεία μέσα από την κοίτη είναι ομαλή και δεν θα μας δυσκολέψει για τα επόμενα 50 περίπου λεπτά. Στο σημείο που το ρέμα φαίνεται ότι στρίβει προς τα αριστερά και αρχίζουν να διακρίνονται οι πρώτες κάθετες πλαγιές της χοάνης του Φαλακρού, στην δεξιά μεριά της κοίτης, ξεκινάει μονοπάτι για το οροπέδιο της Σίτνας. Το ρέμα στο σημείο αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πλάτωμα ενώ υπάρχουν και αρκετά σημάδια στις πέτρες αλλά και στα δένδρα που υποδεικνύουν την διασταύρωση.
Το μονοπάτι ανεβαίνει στην πλαγιά κάνοντας  δύο χαρακτηριστικές στροφές για να κερδίσει ύψος και μάς οδηγεί μέσα σε ρεματιά. Πρόκειται για το ρέμα του Προφήτη. Το μονοπάτι παλιά ήταν αρκετά μεγάλο και χτιστό σε πολλά σημεία. Τώρα όμως η πυκνή βλάστηση και η εγκατάλειψη το έχουν καταστήσει αρκετά δύσβατο. Πρόβλημα όμως προσανατολισμού δεν υπάρχει αφού κινούμαστε ανηφορικά συνεχώς παράλληλα με την ρεματιά ενώ υπάρχουν και ταμπέλες με το σήμα Φ3 αλλά και αρκετά σημάδια στις πέτρες. Σε 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου από την διασταύρωση καταλήγουμε στο οροπέδιο της Σίτνας.
Η Σίτνα στα 1100 μέτρα υψόμετρο είναι ένα καταπράσινο πλάτωμα με πολλά μαντριά (προσοχή στα σκυλιά) και ένα εκκλησάκι, των Αγίων Αναργύρων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καταφύγιο. Στον ΕΟΣ Καβάλας έχει καθιερωθεί στην  διάσχιση του Φαλακρού να ξεκινάμε το απόγευμα από τους Πύργους και η διανυκτέρευση να γίνεται στο ξωκλήσι της Σίτνας. Δυστυχώς το νερό της ποτίστρας που υπάρχει εδώ δεν πίνεται αφού προέρχεται από τα νερά της βροχής. Ακόμα, στη Σίτνα καταλήγει και κακοτράχαλος χωματόδρομος προερχόμενος από τους Πύργους. Έτσι, κάποιος που διαθέτει μόνο μία μέρα μπορεί να προωθηθεί στη Σίτνα με το αυτοκίνητο (συστήνουμε να είναι 4Χ4) και από εδώ να ξεκινήσει την πορεία προς τις ψηλές κορφές του Φαλακρού.
Από τη βόρια πλευρά της εκκλησίας ξεκινάει μικρή ρεματιά την οποία και ακολουθούμε με βόρεια κατεύθυνση. Κατά μήκος της ρεματιάς υπάρχουν πολλά γιδόστρατα που μπορεί να μας μπερδεύουν. Εμείς όμως ακολουθούμε σταθερά την πορεία της ανοικτής ρεματιάς ίσια επάνω που γίνεται όλο και πιο ανηφορική, προσπερνάμε στα δεξιά μας δάσος με τις τελευταίες οξιές που υπάρχουν σε αυτό το υψόμετρο και καταλήγουμε σε χαρακτηριστικό λαιμό, 1,5 ώρα μετά την Σίτνα. Μπροστά και στα αριστερά μας ανοίγεται η τεράστια χοάνη του Φαλακρού, η χαράδρα της Νάκβιτσας, στην οποία πέφτουν απότομα όλες οι ψηλές κορφές του Φαλακρού. Το εκπληκτικό θέαμα μας αναγκάζει να σταθούμε για αρκετή ώρα στο σημείο αυτό και να θαυμάσουμε τους κάθετους τοίχους που χάσκουν μπροστά μας. Απ' εδώ για την κορυφή του βουνού θα πρέπει να  ακολουθήσουμε την κυκλική πορεία της κορυφογραμμής για 90 λεπτά περίπου. Ανεβαίνοντας την γυμνή και αρκετά ανηφορική πλαγιά προσπερνάμε  την κορυφή Ψευτοδόντι, τραβερσάροντάς την από τα δεξιά και συνεχίζοντας καταλήγουμε στην ψηλότερη κορυφή του «Προφήτης Ηλίας» στα 2229 μέτρα.
Η θέα είναι εκπληκτική. Στα νότια ανοίγεται σαν βεντάλια το πανόραμα των ορθοπλαγιών του Φαλακρού, κάτω χαμηλά διακρίνεται το οροπέδιο της Σίτνας ενώ πέρα στο βάθος διαγράφεται ο όγκος του Παγγαίου. Στα ανατολικά οι κορυφές του Φαλακρού «Βάρδενα» και «Τρία Κεφάλια» και βόρεια χαμηλά η τεχνητή λίμνη του Νέστου και στο βάθος η Ροδόπη με το δάσος του Καράντερε. Μοναδική αναγκαία παραφωνία στην όλη ομορφιά το σπιτάκι του λίφτ ακριβώς κάτω από την κορυφή και οι χωματόδρομοι που ανοίχθηκαν για την τοποθέτηση των αναβατήρων. Θέαμα που μας κάνει να αναπολούμε την παλιά παρθένα και  ανέγγιχτη από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις ομορφιά του βουνού.
Μικρή στάση για τις καθιερωμένες φωτογραφίες στο υψομετρικό της κορυφής και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε προς την χιονότρυπα που βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά ενώ στην ίδια κατεύθυνση αλλά στο βάθος και πιο ψηλά βρίσκεται και το σαλέ της κορυφής. Η χιονότρυπα - περιφραγμένη πια και αυτή με σύρμα για να προστατεύει τους χιονοδρόμους από τις πτώσεις - είναι ένα εντυπωσιακό βάραθρο βάθους 90 περίπου μέτρων που στον πάτο του κρατάει χιόνι και πάγο όλο τον χρόνο.
Συνεχίζουμε ίσια για να βγούμε σε φαρδύ  λαιμό, προσπερνάμε το ξύλινο σπιτάκι του συρόμενου λιφτ και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο. Ο χωματόδρομος μας οδηγεί σε διάσελο στην βάση του λιφτ της πίστας «Λυκούργος» κάτω από το σαλέ. Ακολουθώντας τους πυλώνες της τετραθέσιας καταλήγουμε στην λεκάνη του χιονοδρομικού κέντρου. Από την κορυφή μέχρι το χιονοδρομικό χρειαζόμαστε περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

 

Χάρτης

 

Φωτογραφίες